Think-tank-ul independent British Future a organizat un nou sondaj, după ce premierul David Cameron a anunţat planuri radicale de revizuire a normelor privind acordarea de ajutoare sociale pentru imgranţii din România şi Bulgaria.Britanicii au revenit la sentimente mai bune de români şi bulgari, dar sunt de părere că guvernul este vinovat pentru lipsa de informaţii reale în ce priveşte impactul pe care îl va avea în continuare imigraţia asupra Regatului Unit. Acestea sunt principalele concluzii care pot fi desprinse după de un nou sondaj a fost realizat de think-tank-ul independent British Future, potrivit Huffington Post.
Surprinzător, 77% dintre respondenți susţin că imigranții din România și Bulgaria ar fi bineveniţi în Marea Britanie dacă ar respecta anumite condiţii. Nou-veniţii ar trebui să muncească, să-şi plătească taxele şi să se integreze în comunitate. Totuşi, 80% dintre cei chestionaţi pe această temă susţin că ţara lor ar avea nevoie de măsuri mai dure în ceea ce privește imigrația. “Momentul unui nou val de imigrație din România și Bulgaria nu este popular și oamenii sunt îngrijorați cu privire la presiunile pe care le-ar putea provoca — însă nu au prejudecăți. Oamenii doresc ca lucrurile să fie lămurite, nu să fie creată agitație. Dacă nou-veniții vor depune eforturi să muncească din greu, să contribuie și să se integreze în Marea Britanie, ei vor fi în mare parte acceptați”, a declarat directorul British Future, Sunder Katwala.
Potrivit aceluiaşi sondaj, 38% dintre britanici sunt de părere că numărul imigranților din România și Bulgaria va ajunge până la 50.000 în 2014. În schimb, 18% consideră că numărul acestora va fi între 50.000 și 100.000, iar 13% merg mai departe şi cred că numărul românilor și bulgarilor care vor sosi în Marea Britanie ar putea ajunge până la 500.000.
Totodată, aproape trei sferturi dintre cei chestionaţi s-au arătat nemulţumiţi din cauză că guvernul nu a furnizat informații cu privire la urmările faptului că, de la 1 ianuarie, restricţiile de pe piața muncii din Marea Britanie vor fi ridicate pentru români și bulgari. În acelaşi timp, 43% dintre britanici susţin că l-au auzit pe premierul Cameron vorbind despre modificările drepturilor pentru români și bulgari de a munci în Marea Britanie, însă mai mult de o treime, 32%, nu au auzit nicio dezbatere pe această temă.