Brexit: Acuzaţii britanice de sabotaj economic la adresa Franţei

Franţa ar urmări sabotarea economiei britanice şi în special a sectorului financiar în procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Un memorandum trimis guvernului britanic acuză Parisul de folosirea Brexit pentru a “distruge” importantul sistem financiar bancar din City-ul Londrei, chiar dacă Franţa nu câştigă nimic, transmite RFI România

Memorandumul, întocmit de fostul ministru Liberal Democrat Jeremy Browne, actual trimis special pentru Brexit al City-ului, a fost divulgat de duminicalul Mail on Sunday, una dintre cele mai anti-UE publicaţii din Londra. 

 

Browne a purtat discuţii la Paris la începutul acestei luni cu reprezentanţi ai ministerului finanţelor, ai Băncii Naţionale, întâlnindu-se cu bancheri, politicieni şi diplomaţi.

 

Limbajul folosit în memorandum este extrem de dur, iar trimisul special acuză practic Franţa că a declarat război City-ului şi afirmând că oficialităţile guvernamentale şi bancherii complotează ca să “perturbe în mod activ şi să distrugă“.

 

El mai spune, potrivit documentului, că toate acestea se datorează efectului “bezmetic” generat de noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, ca să saboteze City-ul Londrei, care contribuie anual cu circa 10% din încasările la bugetul statului britanic.

 

Ei sunt cum nu se poate mai clari în obiectivul lor strategic: slăbirea Marii Britanii, degradarea continuă a City-ului Londrei“, se spune în memorandum. 

 

Browne spune că City-ul Londrei este plin de reprezentanţi francezi care oferă companiilor financiar-bancare bani pentru ca acestea să se mute în Franţa după ieşirea Marii Britanii din UE, prevăzută pentru sfârşitul lunii martie 2019.

 

Deocamdată nu au apărut reacţii oficiale, nici britanice, nici franceze, dar documentul evidenţiază poziţia dificilă în care se află Marea Britanie în privinţa negocierilor cu UE.

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment