Boc: Guvernul nu are competenţe în stabilirea preţului la gaze

Primul-ministrul Emil Boc a spus că Executivul nu are competenţe asupra stabilirii preţului la gazele naturale răspunzând astfel unei întrebări legate de poziţia sa faţă de cererea Fondului Monetar Internaţional de liberalizare a preţului la gazele naturale.”Guvernul nu are niciun fel de competenţă în stabilirea preţului la gazele naturale după cum, din nefericire, nu are competenţe legate de stabilirea preţului la carburanţi. Putem prin modalitatea controalelor indirecte să împiedicăm abuzurile şi să nu opereze cu preţuri dincolo de suportabilitatea populaţiei şi dincolo de ceea ce înseamnă funcţionarea corectă a economiei de piaţă. Din acest punct de vedere, vom veghea în continuare”, a răspuns Boc întrebării iniţiale.
Când i s-a atras atenţia că preţurile la gaze sunt de competenţa Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie şi că FMI a cerut liberalizarea preţurilor la gaze, Boc a reluat răspunsul iniţial: “Guvernul nu are niciun fel de competenţe în stabilirea preţului la gaze. ANRE, potrivit normelor europene, este autoritate independentă. Nu ştiu la ce vă referiţi, iar negocierile cu FMI sunt în curs”.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a făcut, marţi, precizarea, prin intermediul unui comunicat, că nu există nicio discuţie oficială în Guvern cu privire la liberalizarea preţurilor la gaze naturale, propunerea aparţinând doar Fondului Monetar Internaţional (FMI).
“Reprezentanţii FMI au ridicat, în cadrul discuţiilor de astăzi (marţi, n.r.) cu reprezentanţii MECMA, posibilitatea liberalizării preţurilor la gaze naturale, cu excepţia consumatorilor casnici şi captivi (spitale, şcoli, grădiniţe, unităţi de asistenţă socială, instituţii de interes public etc.). Tema a fost analizată, dar nu s-a luat nicio decizie în acest sens. Precizăm că, în prezent, nu există nicio discuţie oficială în Guvern cu privire la liberalizarea preţurilor la gaze naturale, propunerea aparţinând doar FMI-ului”, se spune în comunicat.
Potrivit documentului citat, în următoarele luni, ANRE va face o analiză a propunerii FMI şi o va prezenta Guvernului, pentru a vedea în ce măsură liberalizarea preţurilor la gaze naturale este viabilă.

Related posts

Leave a Comment