Bibliotecile mobile din Cluj sau cum ajung cărțile la cititorii din sate

Ultimele decenii au lăsat multe comunități din mediul rural fără biblioteci. În unele sate, autoritățile au închis școlile care găzduiau bibliotecile. În alte comunități, bibliotecile au fost închise din lipsă de fonduri. Există și biblioteci care sunt încă deschise, dar care, de multă vreme, nu au primit banii necesari pentru a-și împrospăta colecțiile. În aceste condiții, au apărut bibliotecile mobile, care oferă pasionaților de lectură acces la cărți bune.

Bibliotecile mobile sunt, de fapt, niște dube transformate în colecții ambulante cu cărți și dotate cu sisteme de evidență a împrumuturilor. Primul proiect de acest fel a fost creat de Biblioteca Județeană și de Consiliul Județean Cluj. Însă biblioteca mobilă susținută de autorități nu este de ajuns pentru a acoperi toate comunitățile care au nevoie de ea. Astfel că inițiativa privată completează inițiativa publică.

Fondatorul Asociației Cărțile pe Față, Victor Miron, a obținut sprijinul unor finanțatori privați pentru a crea încă o bibliotecă mobilă. Duba este dotată cu aproximativ 1.000 de volume și deservește lunar 20 de comunități locale. Fiecare cititor poate împrumuta maxim patru volume pe lună. Cărțile împrumutate pot fi restituite cu ajutorul unor cutii speciale, amplasate în fiecare comunitate în parte. Proiectul este unul de succes, astfel că au fost anunțate și alte inițiative similare. 

Related posts

Leave a Comment