Băsescu: Noua lege a educaţiei va pune ordine în sistem


Preşedintele României, Traian Băsescu, a explicat studenţilor de la Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, unde a participat la deschiderea anului academic, mecanismele care au dus la adoptarea unei noi legi a Educaţiei. Şeful statului a spus că au apus vremurile în care înfloreau universităţile peste tot, de la Zimnicea la Caracal.Traian Băsescu a spus că a început să fie convins de nevoia de a reforma sistemul de educaţie în anul 2006, când a primit un raport de evaluare asupra sistemului românesc de învăţământ de la Comisia Europeană. El a declarat că raportul cu pricina nu conţinea nici un fel de obligaţie pentru România, deoarece nu există acquis comunitar referitor la acest domeniu. Însă concluziile cu pricina l-au pus pe gânduri pe şeful statului, care i-a invitat la discuţii pe oamenii din mediul academic. „În mare parte, aceştia mi-au confirmat concluziile din acel raport”, a spus Traian Băsescu. Iar acest lucru l-a determinat pe şeful statului să decidă formarea unei comisii prezidenţiale, care să facă o analiză de detaliu a educaţiei româneşti.
Preşedintele României a afirmat că aşa a apărut celebrul raport referitor la educaţia românească. Iniţial, Traian Băsescu a afirmat că i s-au părut prea exigente concluziile raportului comisiei prezidenţiale. „Însă, concluziile comisiei prezidenţiale au fost consolidate de raportul de evaluare din 2008”, realizat de instituţiile europene, a spus şeful statului. În aceste condiţii, Traian Băsescu a susţinut adoptarea unei legi care să reformeze sistemul de educaţie. El a afirmat că i s-a părut că măsura asumării Guvernului pentru această lege i s-a părut bună, pentru că, dacă ar fi intrat în dezbatere parlamentară, „ar fi apărut atâtea amendamente încât nu am fi recunoscut proiectul la ieşire”, a adăugat Traian Băsescu.
Şeful statului a adăugat că noua lege va pune ordine în sistem, pentru că vor exista universităţi care vor licenţia, puţine universităţi care vor organiza masterate şi foarte puţine universităţi care vor oferi doctorate. Pe viitor, o diplomă oferită de Universitatea Tehnică din Cluj nu va mai fi echivalentă cu o diplomă oferită de Universitatea Tehnică din Caracal, pentru că noua lege va ierarhiza universităţile. De asemenea, şeful statului a criticat actualul sistem de învăţământ, care a diminuat loialitatea profesorilor faţă de universităţi. Preşedintele a spus că a întâlnit, în Bucureşti, profesori care activează la 5-6-7 universităţi. Traian Băsescu este de părere că şcoala românească nu poate progresa în lipsa unui parteneriat dintre studenţi şi profesori.

Related posts

Leave a Comment