Bechtel pleacă din România


Constructorul american al Autostrăzii Transilvania, compania Bechtel, îşi închide porţile. Toţi cei 1933 de angajaţi ai companiei vor fi concediaţi.Deja, compania Bechtel a realizat o notificare, prin care, conform legii, a anunţat sindicatul Transilvania din cadrul companiei că firma va renunţa la toţi angajaţii. Preavizul va opera din data de 5 martie şi va fi de 20 de zile lucrătoare. Motivul acestei decizii este legat de faptul că Guvernul României nu a mai plătit facturile trimise de Bechtel încă din luna august. În total, Compania Naţională a Autostrăzilor şi Drumurilor Naţionale din România trebuie să plătească în contul Bechtel suma de 159 de milioane de euro, căreia i se adaugă contravaloarea lucrărilor executate în lunile decembrie şi ianuarie şi care încă nu au fost cuantificate. De asemenea, Bechtel are de recuperat TVA în valoare totală de 129 de milioane de lei.

Liderul CNS Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, care reprezintă interesele sindicaliştilor, a declarat că, de data aceasta, Bechtel a respectat toate normele legale referitoare la concedierea colectivă. El a adăugat că sindicaliştii vor cere companiei americane să le plătească tuturor angajaţilor câte 24 de salarii compensatorii, deşi contractul colectiv de muncă prevede plata a doar două salarii compensatorii. Noul manager al Bechtel din România, Michael Swinford, a declarat că firma sa va înceta concedierile, dacă autorităţile vor plăti sumele cuvenite către Bechtel. Însă, deocamdată, oficialităţile române nu au putut să facă o asemenea promisiune şi, mai mult, nu au putut să spună care sunt sumele care vor fi alocate pentru acest an şi nici dacă vor putea oferi terenurilor care ar fi fost necesare pentru continuarea lucrărilor.

Bechtel a început să lucreze la Autostrada Transilvania din 2004, timp în care statul român a cheltuit peste o jumătate de miliard de euro pentru acest proiect. Au fost daţi în folosinţă doar primii 40 de kilometri de autostradă, dintre Turda şi Gilău.

Related posts

Leave a Comment