Barroso le cere liderilor europeni să dea dovadă de curaj politic într-o perioadă dificilă pentru UE


Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a cerut liderilor europeni să dea dovadă de curaj politic pentru a face faţă perioadei dificile cu care se confruntă Uniunea Europeană, potrivit AFP.”Nu este momentul pentru ezitări. Este nevoie de leadership şi de curaj politic. Reapariţia egoismelor naţionale şi a soluţiilor unilaterale reprezintă o tentaţie care nu rezolvă problemele structurale”, a spus el.
Este important ca “statele membre să vadă Uniunea Europeană ca pe un proiect comun şi să mizeze pe principiile cooperării, solidarităţii şi responsabilităţii”, a adăugat Barroso, în cursul ceremoniei care marchează împlinirea a 25 de ani de la semnarea Tratatului de aderare a Spaniei şi Portugaliei la Comunitatea economică europeană, devenită ulterior UE.
La ceremonia desfăşurată la Mosteiro dos Jerónimos din Lisabona au mai participat şi premierul portughez, Jose Socrates, şi omologul său spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, precum şi preşedintele portughez Anibal Cavaco Silva şi preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.
Socrates a cerut “o intervenţie politică mai pronunţată” şi “un răspuns european bazat pe solidaritate şi coeziune între statele şi popoarele europene”.
La rândul său, Buzek a dat asigurări că UE va susţine “statele membre în deciziile care trebuie luate”, în timp ce Zapatero a reamintit importanţa parteneriatului Spania – Portugalia în cadrul UE.
Participanţii la evenimentul de la Lisabona urmează să plece spre Madrid, unde vor asista la o ceremonie similară.

Related posts

Leave a Comment