Avocatul Gheorghe Piperea, specializat în insolvență, spune la RFI că procedura de faliment ar putea să fie, mai degrabă, o modalitate de accelerare a anchetei penale. Cei mai afectați vor fi cei 350 de angajați ai companiei, mai spune specialistul. Iar spitalele vor plăti oalele sparte, explică avocatul. Și contribuabilii.”Din câte înțeleg, doar s-a depus cererea de deschidere a procedurii de faliment. Probabil se va judeca în cinci, șase zile. Explicația poate să fie următoarea. Probabil că după ce a izbucnit scandalul, spitalele care se aprovizionau cu produsele de la Hexi Pharma au suspendat plățile. Dacă au suspendat plățile s-a creat o problemă foarte mare de lichidități pentru societatea respectivă, inclusiv în raport cu plata salariilor, dar și cu celelalte datorii proprii pe care le are această societate.
Aceasta este cea mai probabilă cauză, dacă nu cumva există o alta, dincolo de limita legalității. Să încerce să se pună batista pe țambal în privința cercetărilor penale sau să se evite consecințele neplăcute ale concedierilor pe care le-ar putea face, sau alte astfel de pretexte ce pot fi acoperite printr-o cerere de faliment. Înclin să cred că este vorba despre o lipsă acută de lichidități.
Aceasta înseamnă încetare de plăți. În aceste condiții, cel care este conducătorul societății nu are de ales. Legea spune că dacă ești în stare de insolvență instalată, ai la dispoziție 30 de zile pentru a deschide procedura. Dacă nu o faci ești vinovat de bancrută simplă. Este o infracțiune pedepsită de lege, chiar cu închisoarea”, afirmă Gheorghe Piperea.