Averea lui Becali, sechestrată pentru o datorie de peste 3 milioane de euro


Finanţatorul echipei de fotbal Steaua, Gigi Becali, ar putea rămâne fără Palat. Fiscul a constatat că acesta are datorii de aproximativ 3,4 milioane de euro. Suma reprezintă impozite neplătite la stat de către latifundiarul din Pipera, în perioa­da 2004-2009, şi penalităţi de întârziere.Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Ilfov a demarat procedura de executare silită a unor proprietăţi ale lui Gigi Becali, care riscă să rămână fără o parte din avere.
Finanţatorul Stelei a cerut magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti suspendarea a trei documente emise de ANAF – Ilfov: decizia de impunere la plata TVA a sumei de 6.334.930 de lei şi a penalităţilor de 8.012.655 de lei, a unui titlu executoriu şi a unei somaţii de plată.
Aceste acte au fost emise după ce angajaţii Fiscului au finalizat un raport de inspecţie fiscală care are 192 de pagini. Potrivit concluziilor acestui document, Becali ar fi îndeplinit „activităţi economice” prin perfectarea unui număr de 53 de contracte de vânzare-cumpărare ale unor imobile, în perioada 2004-2009 (9 contracte în 2004, 16 în anul 2005, 11 în anul 2006, 16 în 2007 şi unul în 2008).
Latifundiarul cere suspendarea celor trei acte deoarece procedura administrativă de contestare a documentelor este în curs, iar, în final, trebuie şi ca „justiţia să se pronunţe asupra legalităţii şi temeiniciei datoriei constatate prin actul fiscal”.
„Toate achiziţiile mele se referă la un singur teren cumpărat în 1999 de la Fondul Proprietăţii de Stat (FPS), dezmembrat şi din care am vândut câteva parcele, pentru care deja ANAF s-a pronunţat pentru parte din vânzări că nu sunt purtătoare de TVA. Am solicitat un tratament fiscal egal pentru vânzările mele”, arată Becali în cererea de chemare în judecată, citată de Adevărul.
Terenul care a intrat în atenţia inspectorilor a fost achiziţionat de Becali, în 1999, de la Societatea Comercială Agroindustrială Mogoşoaia (fostul IAS Mogoşoaia), unde administrator a fost omul său de încredere Teia Sponte, şi la care statul a fost acţionar majoritar prin FPS. Modalitatea prin care Becali a ajuns în posesia terenurilor fostului IAS a fost cercetată de procurori, dar dosarul a fost închis în 2005.
Fiscul susţine că Becali, în calitate de persoană fizică, ar fi efectuat în perioada supusă controlului, tranzacţii imobiliare constând în vânzări de terenuri construibile, activitate definită ca activitate economică cu caracter de continuitate.
Gigi Becali este nemulţumit şi de faptul că angajaţii statului au început procedura executării silite, existând riscul ca proprietăţile sale să fie vândute la un preţ mic.
„Este de notorietate împrejurarea că orice vânzare a unor imobile în actualul context economic, în cazul unor proceduri de executate silită, va conduce la prejudicierea mea certă prin înstrăinarea imobilelor mele pe sume derizorii. Sunt, astfel, privat de posibilitatea de a beneficia de o viitoare certă revenire a pieţei imobiliare”, susţine Becali.

Related posts

Leave a Comment