Autostrada Transilvania, inaugurată deşi nu este gata


Autorităţile au început pregătirea pentru inaugurarea segmentului de autostradă dintre Turda şi Gilău. Acesta va fi deschis circulaţiei la 1 Decembrie, deşi nu este gata.Nodul rutier de la Turda nu va putea fi deschis circulaţiei în acest an, deoarece constructorul american al autostrăzii, compania Bechtel, nu a terminat o bretea de circulaţie. Vina aparţine Companiei Naţionale a Autostrăzilor şi Drumurilor Naţionale, care nu a eliberat la timp şi întreaga suprafaţă acoperită de haldele de otrăvuri rămase la fostele Uzine Chimice Turda. Cum aceste halde se află chiar pe traseul autostrăzii, lucrările au fost întârziate.

Aşa că legătura dintre autostradă şi drumul naţional dintre Turda şi Alba Iulia va avea loc prin intermediul unui sens giratoriu. Astfel, maşinile care vin de pe autostradă au toate şansele să se întâlnească în sensul giratoriu cu pricina cu căruţele sătenilor din localităţile din jurul oraşului Turda ori cu tractoarele care se întorc de la muncile agricole în oraş.

Segmentul de autostradă dintre Turda şi Gilău, la rândul său, nu este decât o parte a tronsonului 2B, dintre Câmpia Turzii şi Gilău. Pe segmentul dintre Turda şi Câmpia Turzii, nimeni nu a lucrat nimic, pentru că autorităţile române nu au asigurat banii necesari pentru plata lucrărilor. Mai mult, Ministerul Transporturilor nu a plătit nici tranşa financiară pentru luna octombrie, iar, până la formarea unui nou Guvern, acest lucru nu se va întâmpla, pentru că actualul Executiv demis nu poate iniţia o rectificare bugetară.

Cu toate acestea, toate lucrările care au depins de Bechtel se apropie de sfârşit. A mai rămas de turnat asfalt pentru stratul de uzură, pentru o porţiune de doar câteva sute de metri. Angajaţii companiei americane montează parapeţii şi gardurile de protecţie şi fac marcajele rutiere, astfel că, peste zece zile, şoferii vor putea folosi autostrada.

Related posts

Leave a Comment