Atenţie, şoferi: se pot ridica din nou maşinile parcate ilegal în Cluj VIDEO


Primăria nu renunţă la sancţionarea proprietarilor maşinilor parcate nelegal în oraş. Şoferii trebuie să fie din nou cu ochii în patru pentru că în oraş se pot ridica din nou autovehiculele.
Consiliul Local a aprobat o nouă hotărâre care permite ridicarea maşinilor staţionate neregulamentar şi a maşinilor fără stăpân sau abandonate pe domeniul public sau privat în municipiu. Chiar dacă până în prezent instanţele de judecată au decis anularea sau suspendarea unor hotărâri anterioare ale forului local prin care se puteau ridica maşini, administraţia locală a reglementat ieri, potrivit oficialilor instituţiilor, o procedură tehnică. “Vestea bună este că nu au crescut taxele de ridicare”, a spus primarul interimar Radu Moisin, citat de ziuadecj.ro.
Rămasă fără bază legală să ridice sau să blocheze maşini la Cluj-Napoca din 16 mai, după ce Curtea de Apel a decis să suspende hotărârea care reglementează ridicarea şi blocarea maşinilor, administraţia locală s-a repliat. Consilierii locali au votat ieri un nou proiect de hotărâre prin care în municipiu se pot ridica din nou autovehicule. Secretarul municipiului, Aurora Ţărmure, a explicat că noua hotărâre instituie o procedură administrativă de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a maşinilor staţionate neregulamentar, în timp ce celelalte două decizii se refereau la contravenţii şi la sancţiuni ca măsuri complementare de ridicare a autovehiculelor.
“Nu vom reitera măsurile din hotărârile precedente ci stabilim, tehnic, o procedură de ridicare”, a completat secretarul municipiului. Reprezentanţi de la Serviciul Juridic al primăriei au explicat că activitatea de ridicare a maşinilor va interveni după ce Poliţia Rutieră sau Poliţia Locală va constata contravenţia şi va dispune respectiva măsură, în conformitate cu legile în vigoare. “Cadrul legal stipulează că de ridicarea, transportul şi depozitarea autovehiculelor ridicate se ocupă administraţiile publice locale sau, după caz, administratorul drumurilor publice. Este vorba despre o procedură cu caracter pur tehnic care intervine după constatarea contravenţiei”, au adăugat aceştia.
Primarul interimar Radu Moisin a declarat că până în prezent administraţia locală putea ridica şi maşinile oprite neregulamentar pe domeniul public, iar prin noua decizie va putea ridica doar autovehiculele staţionate pe domeniul public sau privat care încalcă legislaţia. “Putem ridica doar autovehiculele care parchează neregulamentar, de la 5 minute în sus. Vestea bună pentru clujeni este că nu s-au majorat taxele de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a autovehiculelor parcate neregulamentar”, a afirmat Moisin.
În 16 mai 2012, Curtea de Apel a suspendat caracterul executoriu al Hotărârii Consiliului Local (HCL) nr. 438/2011 (hotărâre cu un conţinut practic identic cu al reglementării anterioare – HCL nr. 149/2009 – anulată de către Curtea de Apel Cluj prin decizia nr. 4821 pronunţată în 18 noiembrie 2011). Aceasta până la soluţionarea pe fond a cauzei din procesul în care s-a cerut anularea respectivei decizii a forului local clujean. Este pentru a doua oară în ultimele şase luni când instanţele clujene iau o asemenea decizie în defavoarea ridicării şi blocării autoturismelor parcate neregulamentar la Cluj-Napoca. Anul trecut, după o decizie similară a instanţelor de judecată, primăria a adoptat o nouă hotărâre prin care a dispus acelaşi tratament pentru maşinile parcare neregulamentar, aceasta având la bază, potrivit oficialilor municipalităţii, Legea poliţiei locale, care nu era în vigoare în momentul adoptării vechii hotărâri privind regulile de parcare şi sancţiunile aplicate şoferilor care parchează nelegal în oraş.
De ridicatul maşinilor în oraş se va ocupa în continuare Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP). Ca să-şi recupereze maşina ridicată de RADP, proprietarii trebuie să achite o taxă de transport şi depozitare de peste 450 de lei la sediul regiei de pe strada Meşterul Manole fn. Sancţiunea pentru parcarea neregulamentară la Cluj-Napoca este amenda între 200 şi 400 de lei, iar şoferii au posibilitatea, dacă o plătesc în termen de 48 de ore, să achite doar jumătate din valoarea acesteia.
Oficalii Poliţiei Locale din cadrul primăriei au informat că media pe şase luni de sancţiuni aplicate de către inspectorii din cadrul Serviciului Control Trafic Rutier este de peste 5.000 de sancţiuni pentru şoferii care parchează neregulamentar în municipiu şi că într-un interval identic se ridică sau se blochează roţile în cazul a peste 2.500 de vehicule.

Related posts

Leave a Comment