Atentat terorist la Parlamentul cecen, soldat cu cel puţin 8 morţi

Clădirea Parlamentului cecen a fost atacată de rebeli, care au ucis mai mulţi membri ai serviciului de securitate şi au luat ostatici, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Ministerului de Interene din Groznâi, capitala cecenă, relatează AFP.

Atacul care a vizat Parlamentul Ceceniei s-a soldat cu cel puţin opt morţi, cei patru agresori fiind omorâţi de forţele de ordine după ce au împuşcat mortal patru persoane, informează AFP, conform MEDIAFAX.
Un grup de patru rebeli a atacat în jurul orei 5.00 GMT (8.00, ora României) sediul Parlamentului cecen. După două ore, Guvernul cecen a anunţat că agresorii au fost eliminaţi după ce omorâseră trei poliţişti şi un angajat al Parlamentului.
“Operaţiunea de lichidare a combatanţilor şi de eliberare a deputaţilor şi angajaţilor a durat 15 – 20 de minute”, a declarat preşedintele cecen prorus Ramzan Kadârov.
“Toţi deputaţi sunt în viaţă, au fost evacuaţi din Parlament şi sunt în siguranţă”, adaugă Kadârov, care a discutat în cursul dimineţii cu premierul rus Vladimir Putin.
Comitetul de anchete al Parchetului rus a oferit o versiune uşor diferită, precizând că sunt trei morţi – doi poliţişti şi un civil – şi 17 răniţi. “Trei combatanţi au intrat în complexul guvernamental din Groznâi, iar unul s-a aruncat în aer la intrarea în Parlament. Ceilalţi doi au intrat în clădire şi s-au baricadat în interior, iar în cursul intervenţiei forţelor de ordine s-au aruncat în aer”, precizează Parchetul rus.
Ministrul rus de Interne, Raşid Nurgaliev, care se află de luni la Groznâi, a felicitat forţele de ordine cecene.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Parlamentului, Zelim Iahihanov, care se află în clădire în momentul atacului, a confirmat că toţi teroriştii au fost eliminaţi, subliniind că au fost patru sau cinci.


■Conflict mai vechi

După primul război din Cecenia (1994-1996), rebeliunea a început să se islamizeze, răspândindu-se în intreg Caucazul de Nord. Republicile din această regiune, Inguşetia, Daghestan şi Cecenia, sunt aproape zilnic scena unor atacuri, ambuscade sau atentate.
Anterior, agenţia rusă Interfax anunţase că un schimb de focuri a avut loc marţi în Parlamentul cecen, acesta soldându-se cu moartea mai multor persoane, transmite MEDIAFAX.
Agenţia RIA Novosti, care are un corespondent la faţa locului, a confirmat că mai multe focuri de armă s-au auzit în apropierea Parlamentului în cartierul Leninski din Groznâi, capitala cecenă.
Potrivit BBC, circumstanţele atacului sunt neclare, însă se pare că Parlamentul cecen a fost atacat iniţial de un bărbat care purta explozibil asupra lui. Din primele relatări ale presei aflate la faţa locului, acesta a murit în momentul detonării bombei.
Toţi combatanţii rebeli care au atacat marţi dimineaţa Parlamentul cecen au fost ucişi de forţele guvernamentale, a afirmat o sursă din cadrul poliţiei acestei republici instabile din Caucazul rus, citată de Interfax, relatează AFP.

Notă: Preşedintele rus Dmitrii Medvedev a ameninţat că va recurge la represiuni asupra combatanţilor neloiali Moscovei şi va institui ordinea în republica în care se manifestă tendinţe secesioniste şi antiruseşti vădite din momentul prăbuşirii URSS-ului.

Related posts

Leave a Comment