Antreprenorii clujeni, interesați să susțină învățământul dual

Interesul companiilor clujene pentru dezvoltarea învățământului dual este tot mai mare. Și aceasta pentru că firmele private reușesc să își asigure astfel acces rapid la forță de muncă bine calificată. Acest lucru este foarte important, în condițiile în care Clujul se confruntă cu un deficit cronic de forță de muncă, iar multe dintre locurile de muncă disponibile sunt ocupate de muncitori străini.

Învățământul dual a cunoscut o dezvoltare constantă în ultimii ani, ca urmare a parteneriatului dintre instituțiile publice și companiile private. Școlile publice asigură cadrul general de pregătire, iar companiile private oferă burse, precum și programe de pregătire profesională în cadrul firmelor cu pricina. Modelul de învățământ dual se bucură de mare succes în țări precum Germania, de aceea, companiile germane s-au implicat și în dezvoltarea acestor școli în România, spune experta în economie, Anca Hociotă.

Dezvoltarea învățământului dual este sprijinită și de autoritățile locale și cele județene, iar acest lucru merită salutat, spune vicepreședintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Rareș Rusu.

În acest an, peste 500 de copii din județul Cluj vor fi școlarizați în sistem dual și peste 800 în școlile profesionale. De asemenea, din acest an, în Cluj-Napoca va exista și învățământ universitar dual. Primele specializări vor fi oferite de Universitatea Babeș-Bolyai, inclusiv în domenii precum Științele Economice și Gestiunea Afacerilor. Guvernul a aprobat înființarea a 18 programe duale de licență, oferite de cinci universități din România.

Related posts

Leave a Comment