André Krouwel la Cluj: “Politicienii de dreapta adesea conving oamenii să îi voteze apelând la politica fricii”

Reputatul strateg politic și profesor universitar olandez André Krouwel s-a întânit, la Cluj, cu tinerii social-democrați, cărora le-a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă stânga europeană și despre modalitățile în care acestea pot fi depășite.
În discuțiile avute, a fost abordată și tema românilor din străinătate și modul în care aceștia au căzut victime discursului naționalist.”Cei care într-adevăr cred că imigranții români fură locurile de muncă ale străinilor nu au nici cea mai vagă idee despre cum funcţionează economia. Ei cred că cineva care dobândeşte un loc de muncă deposedează automat pe altcineva de un loc de muncă. Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că problema nu se pune în aceşti termeni. În momentul în care cineva merge într-o altă ţară, acea persoană contribuie, de fapt, la economie pentru că începe să consume. Ca atare, situaţia e chiar inversă, ei crează locuri de muncă pentru că folosesc servicii şi consumă bunuri. Este un efect multiplicator care trebuie explicat cât se poate de clar. Oamenii care cred că economia este un joc de sumă nulă, în care un loc de muncă al unui român este de fapt un loc de muncă luat unui britanic, se înşeală. E ridicol să crezi aşa ceva. Dar, chiar şi aşa, oamenii cred celelalte poveşti pentru că le sunt spuse foarte des de către politicienii de dreapta, care adesea conving oamenii să îi voteze apelând la politica fricii”, a susținut André Krouwel.

”Trebuie să fim conectați într-o mai mare măsură la realitățile politice europene, tocmai acesta fiind și scopul întâlnirii cu profesorul Krouwel. Cred că vom reuși să înțelegem direcția în care ne îndreptăm doar dacă vom fi mai atenți la ceea ce se întâmplă pe scena politică din alte țări”, a declarat Mihnea Stoica, organizatorul evenimentului.

Related posts

Leave a Comment