Ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, a declarat că Cluj că ţări precum Germania şi Franţa îşi asumă rolul lor în păstrarea coeziunii şi solidarităţii europene, dar că este nevoie ca fiecare ţară să îşi asume rolul ei. Ambasadorul Germaniei a spus că este convins că România îşi poate asuma rolul de intermediar între interesele ţărilor din Vest şi ale celor din Est în perioada în care va exercita preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.
“În primul rând, pentru a păstra coeziunea şi solidaritatea Europei, fiecare trebuie să îşi aducă acordul şi să îşi joace rolul stabilit. Franţa şi Germania, ca importanţi parteneri şi promotori ai Europei, cunosc şi îşi asumă acest rol. Dar cum se spune, pe vapor e nevoie de toţi oamenii pe punte. Iar în ceea ce priveşte România, am convingerea fermă că România poate juca un rol foarte important în lunile care urmează. Îmi imaginez România în primul rând ca un intermediar între acele forţe care se manifestă pe de o parte în Occidentul, în Vestul Europei şi cele care se manifestă în Estul Europei”, a spus diplomatul german.
Ambasadorul Cord Meier-Klodt a dat ca exemplu pozitiv modul în care România a exercitat calitatea de preşedinte al Iniţiativei Celor Trei Mări şi a remarcat deschiderea autorităţilor române, care au invitat şi Germania să se alăture acestei iniţiative care include ţări din Estul Uniunii Europene şi care are sprijin american. Ambasadorul german a mai remarcat şi pragmatismul cu care în cadrul întâlnirii de la Bucureşti au fost propuse proiecte concrete.
“Iniţiativa creării acestui summit a provenit din ţările din Estul UE, dar a fost sprijinită şi de parteneri din SUA. Au existat la unii dintre partenerii noştri temeri cum că acest summit ar putea iniţia o mutare care ar urma să divizeze Europa. România s-a folosit de preşedinţia pe care a deţinut-o de astă dată la summit pentru a face două lucruri: mai întâi a încercat să facă din acest summit o întâlnire cu rezultate cât se poate de concrete, a încercat să reducă retorica politică şi să introducă elemente de ordin practic, cum ar fi energia, transporturile, digitalizarea, infrastructura. Şi în al doilea rând a ţinut să arate că această iniţiativă este deschisă şi altor parteneri”, a spus ambasadorul german.
Ambasadorul Germaniei şi ambasadoarea Franţei, Michele Ramis, au participat la Cluj la inaugurarea unei fabrici de pompe, s-au întâlnit cu studenţii clujeni şi cu autorităţile locale şi au participat la inaugurarea unei expoziţii care reuneşte zeci de artişti europeni