Ambasadorul britanic la Bucureşti: Busola Londrei este îndreptată către România


Ambasadorul britanic la Bucureşti, Martin Harris, a declarat joi că busola Londrei este orientată către România în acest moment. Potrivit acestuia, Marea Britanie se interesează de România din trei motive: economice, de securitate şi politicile europene, relatează Mediafax.”Pot să spun că, în acest moment, busola Londrei este orientată spre România”, a precizat ambasadorul Martin Harris. El a adăugat că va avea un mandat complet diferit ca şef al misiunii diplomatice a Londrei la Bucureşti, faţă de cel al predecesorului său.
“Misiunea mea va avea drept scop principal construirea unui parteneriat nou între doi membri egali ai UE şi ai NATO”, a declarat ambasadorul.
“De ce se interesează Londra de România? Aş dori să punctez trei motive principale în acest sens: motive economice, motive ce ţin de securitate şi, în al treilea rând, motive legate de politica europeană”, a spus el.
Referitor la motivele economice, Martin Harris a explicat că atât Marea Britanie, cât şi România se confruntă cu provocarea relansării economice, faţă de care ambele state au o abordare asemănătoare.
“Noi sprijinim programul FMI în România şi eforturile autorităţilor de la Bucureşti de a reduce deficitul bugetar. Guvernul de la Londra are un obiectiv similar. În plus
, considerăm de ambele părţi că dezvoltarea schimburilor comerciale este esenţială pentru relansarea economică şi crearea de locuri de muncă”, a spus Harris.
“În ceea ce priveşte securitatea, militarii români luptă alături de cei britanici în sudul Afganistanului. Noi apreciem foarte mult contribuţia României în Afganistan şi sacrificiile pe care le-a făcut ţara dumneavoastră pe frontul de luptă. Consider că avem o concepţie apropiată în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului”, a precizat ambasadorul britanic la Bucureşti.
Potrivit acestuia, România şi Marea Britanie au o viziune similară în privinţa viitorului Europei. “Este vorba despre o Europă deschisă, cu comerţ liber, o Europă mare, care să includă Turcia şi Balcanii de Vest, şi o Europă mai competitivă faţă de China şi India”, a mai spus Martin Harris.

Related posts

Leave a Comment