Alegerile parlamentare în timpul pandemiei – interviu cu Oana Murariu

A consemnat Diana Boalcă

Jurist de profesie, activând în domeniul juridic ca avocat, Oana Murariu este cea care deschide lista candidaților Alianței USR PLUS pentru Camera Deputaților. Este absolventă de elită a Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolay, Cluj-Napoca, la momentul actual având propriul său cabinet de avocat. De-a lungul carierei sale, aceasta s-a confruntat cu o serie de probleme birocratice pe care dorește să le rezolve prin transpunerea în legi concrete pentru România, bazându-se pe cooperarea dintre specialiștii din fiecare domeniu ca modalitate de a găsi soluții situațiilor problematice. Am avut ocazia să stau de vorba cu aceasta și să îmi împărtășească viziunea ei asupra atmosferei sub care se află România în această perioada pandemică și, mai mult, despre alegerile parlamentare care se doresc a avea loc pe 6 decembrie.

DB: Considerați că liderii populiști creează condiții propice pentru răspândirea COVID-19?

OM: Dacă ar fi să mă refer la relația dintre alegerile parlamentare, mai bine zis amânarea lor, si populism, cred că alegerile ar trebui să aibă loc, deoarece nu cunoaștem care va fi situația epidemiologică în primăvară, iar democrația trebuie să fie respectată. În plus, starea de urgență afectează sistemul economic al țării. În martie nu știam cu ce ne confruntăm, astfel că starea de urgență a fost soluția cea mai la îndemână. Însă acum, după 8 luni de pandemie, lucrurile sunt mai clare sau, cel puțin ar trebui să fie, viața trebuie să meargă înainte, lumea trebuie să meargă la muncă, economia trebuie menținută în parametri stabili pentru ca evoluția, pe toate planurile, să fie posibilă.

DB: Care credeți că e sectorul cel mai afectat de acest virus?

OM: Foarte multe sectoare sunt afectate de această pandemie: sistemul medical este principalul sector afectat, dar și industria HORECA este afectată major, multe business-uri au avut restructurări de personal, multe persoane au rămas fără loc de muncă în perioada aceasta. Ideea este că după un asemenea eveniment global era de la sine înțeles că vor exista perioade de criză. Iar aceste crize trebuie anticipate și trebuie căutate soluții adaptate vremurilor în care trăim, cu ajutorul specialiștilor și a unei bune colaborări între aceștia și decidenți. Orice criză trebuie tratată și ca o oportunitate de dezvoltare.

DB: Ce sfat le-ați da celor care sunt susținători ai teoriei conspirației în legătură cu coronavirus din România?

OM: Fiecare dintre noi avem dreptul la o opinie personală, dar în același timp trăim într-o societate în care există și reguli și doar respectându-le putem evolua ca un tot unitar. Sunt niște reguli de bun simț, nu cred că este atât de dificil să porți o mască, la fel cum și înainte de virus trebuia să ne spălăm pe mâini și să respectăm regulile de igienă. Deciziile luate trebuie să fie pentru protejarea populației și statul trebuie să se asigure că aceste reguli sunt respectate.

DB: După ce se va găsi un vaccin eficient împotriva acestui virus, ați înclina balanța înspre vaccinarea obligatorie sau nu?

OM: Vaccinarea este un act medical care necesită consimțământul pacientului, dar totuși trebuie să asigurăm un just echilibru între drepturile personale ale individului și dreptul la sănătate al societății. Decizia privind campaniile de vaccinare va depinde de stadiul în care societatea se află la momentul autorizării vaccinului în relație cu virusul și care e rata de răspândire a acestuia. Dacă ritmul în care virusul se răspândește va rămâne unul alarmant, atunci vaccinarea este arma noastră, pe lângă mască și spălatul pe mâini. Vor exista elemente fără de care nu vom putea continua și care vor depinde de vaccin. Și nu doar la noi, ci în toată Europa. Vaccinarea va fi modul în care societatea va putea reveni la normalitate, scăzând astfel riscul de infectare prin creșterea imunizării. De exemplu, dacă vei dori să mergi în concediu în altă țară va trebui să fii vaccinat pentru a nu răspândi virusul. Această campanie de vaccinare trebuie să fie precedată de campanii de informare a populației despre beneficiile vaccinării, precum și de regulile de bază pe care trebuie să le îndeplinești înainte să te vaccinezi, bineînțeles.

DB: Credeți că virusul COVID-19 intensifică răspândirea dezinformării online care ar putea eroda încrederea în experți și în instituțiile de masă, alimentând sprijinul pentru destabilizare și narațiuni populiste?

OM: Dreptul la liberă exprimare are părțile sale bune și mai puțin bune, iar în anul 2020 în care online-ul câștigă din ce în ce mai mult teren, fakenews-ul este foarte dăunător. În primul rând, autoritățile statului trebuie să transmită informația înspre cetățeni cât mai corect, concret și concis posibil, astfel încât toată lumea să înțeleagă ce se întâmplă și de ce se întâmplă. Desigur că mereu vor exista și păreri contra sau susținători ai fakenews-urilor, iar aici vorbim deja despre măsurile coercitive pe care cei în măsură trebuie să le ia, în primul rând pentru stoparea acestui fenomen, iar în al doilea rând pentru respectarea măsurilor și regulilor adoptate.

DB: Și ultima întrebare: care ar fi primele trei măsuri pe care le-ați lua/propune dacă ați ajunge în Parlament?

OM: În primul rând, voi dori să-mi cunosc colegii de comisie, pentru analiza modul de lucru și care este metoda cea mai eficientă de colaborare. Al doilea lucru ar fi ca tot ceea ce se găsește pe ordinea de zi să fie analizat și tratat cu sfințenie și să creez o deschidere înspre dialog cu colegii mei pentru a observa cum vor fi rezolvate diversele aspecte, incidente ivite. Iar abia după ce aceste două „condiții” vor fi îndeplinite consider că va exista o bază puternică pentru a iniția  proiecte de lege concrete astfel încât să fie maximizate șansele lor de a ajunge să intre în vigoare, deși ele vor fi pregătite începând cu prima zi de mandat.

Related posts

One Thought to “Alegerile parlamentare în timpul pandemiei – interviu cu Oana Murariu”

  1. […] Citește articol oana.murariu2020-11-15T20:31:50+02:00 […]

Leave a Comment