Marele poet maghiar Ady Endre este omagiat la muzeul din Ciucea, în contextul în care azi se împlinesc 104 ani de la dispariția sa. Este vorba de un poet care a scris unele dintre cele mai frumoase versuri în Transilvania și care a fost unul dintre prietenii poetului român Octavian Goga, cel care a cumpărat castelul din Ciucea de la văzduva lui Ady Endre, berta Boncza.
”Poet simbolist, adept al modernismului (numit ulterior și “avantgarde”), în anii proletcult-ului catalogat drept “poet revoluționar”, Ady Endre a contribuit enorm la modernizarea și sincronizarea liricii maghiare cu literatura europeană a vremii, poeziile sale de dragoste fiind considerate, pe bună dreptate, capodopere ale simbolismului maghiar.
Poezia vulcanică și verbul vaticinar al articolelor acestui reprezentant al liricii moderne maghiare și europene i-au adus renumirea printre exponenții culturii noastre naționale, unii dintre care (inclusiv prietenul său Octavian Goga) au încercat să le traducă în limba română.
O persoană nonconformistă, rebelă și mult prea modernă pentru acele vremuri conservatoare, în timpul vieții Ady Endre n-a primit prea multe laude, distincții sau premii: singurul premiu poetic i-a fost oferit în 1909, iar în noiembrie 1918 (cu doar două luni înainte de moarte) a fost ales președinte al “Academiei Vörösmarty” (Academiei Literare).
Poet care scria întotdeauna simbolurile cu majusculă, creația căruia este influențată de Charles-Pierre Baudelaire, Paul Verlaine, Ady Endre este primul creator al unui stil modern din literatura maghiară care a rupt legătura cu stilurile vechi. De altfel, însăși prietenia dintre A. Endre și O. Goga, la fel ca și opera celor doi mari literați, reprezintă și astăzi un simbol al unității în diversitate a culturii în spațiul carpato-danubiano-pontic.
Ady Endre a decedat la 27.01.1919, la Budapesta, în capitala unui stat învins în război și descompus în perioada de după două revoluții (cea de tip sovietic – din octombrie 1917 și cea burghezo-democratică din Transilvania – din toamna anului 1918), lăsând drept moștenire scrierile sale care constituie un adevărat model de umanitate și moralitate.
Celebrând solemn 104 ani de la trecerea în eternitate a marelui poet simbolist, Muzeul Memorial “Octavian Goga”, în colaborare cu Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca, a inaugurat expoziția comemorativă de fotografie și carte “Mi-e inima biată o floare de lotus”, expoziție ce poate fi vizitată în perioada 27.01.2023 – 28.02.2023”, anunță directorul Muzeului din Ciucea, dr. Eduard Boboc.
Ady Endre s-a născut în Sălaj, într-o familie nobiliară sărăcită. Și-a făcut studiile în Transilvania, iar între 1904 și 1911 și-a petrecut mai mult timp la Paris, oraș care l-a influențat profund. A revenit în Transilvania, unde s-a căsătorit cu Berta Boncza. A murit la Budapesta, în contextul tulbure de la finalul Primului Război Mondial.