Adrian Ivan, acuzat de incompatibiltate. ”Nu este nimic adevărat în aceste acuzaţii. Nu ocup două funcţii de conducere, ci doar una”, afirmă profesorul clujean

Profesorul clujean Adrian Ivan a fost acuzat într-un ziar local din Timişoara de faptul că ar fi incompatibil, pentru că ar ocupa două funcţii de conducere în două universităţi diferite, Universitatea Babeş-Bolyai şi Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazu (ANIMV). Însă profesorul clujean spune că acest lucru este total inexact, pentru că nu a semnat nici un contract în acest sens cu cea de-a doua universitate. Mai mult, el deţine un document emis de Agenţia Naţională de Integritate care afirmă că o astfel de situaţie nu ar reprezenta un caz de incompatibilitate. Însă, înainte de a decide dacă va accepta postul de conducere oferit de cea de-a doua universitate, Adrian Ivan aşteaptă un punct oficial de vedere al Ministerului Educaţiei, care a fost cerut deja de ANIMV, şi va lua o decizie în funcţie de documentul emis de minister, după cum precizează într-un interviu acordat ClujToday.ro.

Reporter: Domnule profesor, aţi fost acuzat într-un articol din presa locală din Timişoara că aţi ocupa o funcţie de conducere la Academia Naţională de Informaţii cu încălcarea legii. Cum comentaţi această acuzaţie?

 

Adrian Ivan: În primul rând, convingerea mea este că toţi, în domeniile noastre de activitate, trebuie să respectăm principiile eticii. Noi, cei de la Universitate, trebuie să respectăm etica universitară, adică nu să nu plagiem sau să nu încălcăm alte reguli de acest fel. În jurnalism, există un principiu foarte sănătos: audiatur et altera pars, adică să asculţi întotdeauna şi cealaltă parte, să nu condamni pe nimeni fără să îi fi dat posibilitatea să se apere. Nimeni, în afară de Dumnezeu, nu deţine dreptatea absolută şi adevărul absolut. Aici, în acest caz, aş fi vrut să am ocazia să îmi exprim poziţia. Şi atunci, poate că nu ar fi existat nici un fel de acuzaţii.

 

În al doilea rând, lucrurile sunt simple: sunt acuzat că am un cumul de funcţii. La nivel de principiu vreau să vă întreb: este legal să ai două locuri de muncă? Este corect ca un jurnalist să lucreze şi în presa locală şi în calitate de corespondent pentru un ziar central? Este corect ca un demnitar să fie şi ministru, şi parlamentar? Dacă ne uităm în Codul Muncii şi în toate celelalte legi, vedem că da, putem avea mai multe locuri de muncă, cu condiţia să respectăm anumite interdicţii impuse de lege unor categorii profesionale precum magistraţii. Eu nu sunt magistrat. Eu sunt profesor universitar şi ştiu că tot ceea ce legea nu interzice este permis. Aşadar, am permisiunea să am mai multe locuri de muncă, dacă este cazul.

 

În al treilea rând, la o minimă verificare, oricine ar fi observat că, de fapt, nu ocup două funcţii. Funcţiile de conducere în universitate sunt rector, prorector, decan, prodecan, director de departament. Funcţia de director de şcoală doctorală este asimilată funcţiei de director de departament. A existat un caz, cel al actualului ministru al Justiţiei, care a ocupat concomitent, în aceeaşi universitate, funcţiile de decan al Facultăţii de Drept şi director de şcoală doctorală. Răspunsul Agenţiei Naţionale de Integritate în cazul său a fost că nu este incompatibil. În cazul meu, am câştigat prin concurs funcţia de director CSUD la ANIMV. Această funcţie este exercitată în urma semnării unui contract managerial. Nu este cazul meu, pentru că acest contract încă nu a fost încheiat până la această dată. Nu exercit şi nu am exercitat funcţia de director al şcolii doctorale de Informaţii şi Securitate Naţională a ANIMV deoarece nu sunt conducător de doctorat în această şcoală, aşa cum prevede legea. Exercit funcţia pe mandat încredidinţat de directorul SRI de a coordona activităţile de doctorat de la ANIMV, funcţie onorifică, de consultare şi îndrumare în ceea ce priveşte reforma acestei şcoli doctorale. Ştim cu toţii că există un deficit de imagine în privinţa acestei şcoli doctorale, iar implicarea mea vizează tocmai respectarea la sânge a eticii universitare. Se teme cineva de aceasta?

 

În al patrulea rând, după câştigarea concursului, ANIMV s-a adresat Agenţiei Naţionale de Integritate pentru a vedea dacă funcţia de director de departament exercitată de mine la Universitatea Babeş-Bolyai este incompatibilă cu cea de director CSUD al ANIMV, pentru că legea nu prevede expres dacă funcţiile de conducere sunt incompatibile numai dacă se află în aceeaşi universitate sau şi în universităţi diferite. Am primit răspunsul Agenţiei Naţionale de Integritate, care spune negru pe alb că nu există incompatibilitate în asemenea cazuri, dar ne îndrumă să cerem şi punctul de vedere al Ministerului Educaţiei. Exact asta vom şi face. Ne vom adresa Ministerului Educaţiei, care ne va oferi o interpretare oficială a legii şi voi respecta acest punct oficial de vedere.

 

Reporter: Aţi vorbit de etică, însă, din câte am observat, a existat un demers prin care a fost solicitat punctul de vedere al Academiei Naţionale de Informaţii…

 

Adrian Ivan: Da, este adevărat, însă aici nu ANIMV este altera pars, adică cealaltă parte, ci eu! Nu ANIMV era acuzată de incompatibilitate, ci eu, personal. Dacă ar fi fost respectat principiile eticii, aş fi fost contactat, aş fi oferit toate informaţiile şi documentele pe care le am şi oricine ar fi fost de bună credinţă ar fi înţeles cum stau lucrurile în realitate.

 

Reporter: Ce veţi face pe viitor?

 

Adrian Ivan: Am primit sfatul să dau în judecată pe oricine scrie neadevăruri despre mine. Însă cei care mi-au dat aceste sfaturi uită faptul că pentru mine este sfânt principiul libertăţii de exprimare şi, ca o consecinţă, cel al libertăţii presei. Am scris şi eu în diferite ziare naţionale şi locale şi mi-ar face plăcere, dacă voi avea timpul necesar, să mai scriu. De aceea, din respect fasţă de această profesie nobilă, nu voi face nimic în sensul de a mă adresa instanţelor de judecată. Însă aş prefera să îmi fie luată părerea atunci când cineva scrie despre mine. O monedă are întotodeauna două feţe şi este cinstit faţă de public să le prezentăm pe ambele. Voi rămâne deschis dialogului, iar cei care doresc să îmi afle opinia mă pot contacta. Datele mele de contact au fost, sunt şi vor rămâne publice.

 

Reporter: Câţi bani aţi încasat de la ANIMV?

 

Adrian Ivan: Aşa cum vă spuneam, este vorba de o funcţie onorifică. Nu am încasat nici un ban pentru activitatea de coordonare şi de îndrumare. Până în momentul semnării contractului, statutul meu oficial este doar acela de profesor asociat. Am ţinut un curs în fiecare semestru şi am fost încadrat la plata cu ora, pentru că la o universitate serioasă nu există muncă la negru.

Related posts

Leave a Comment