În cărţile extinderii Uniunii Europene eămân exclusiv Balcanii de Vest, în schimb Republica Moldova se va consola doar cu promisiunea liberalizării regimului de vize. O asemenea perspectivă arată un document elaborat de Polonia şi Suedia în privinţa extinderii frontierelor europene.Prin urmare, Uniunea Europeană nu va mai invita la negocierile de aderare nicio ţară din estul european în următorii zece ani.Ministrul de Externe polonez, Radek Sikorski, şi omologul său suedez, Carl Bildt, au răspuns împreună unui chestionar transmis de comisarul pentru Extindere, Stefan Fuele, celor 27 de state membre UE. În vara acestui an, Fuele a trimis satelor membre un set de întrebări legat de relaţiile UE cu vecinii, una dintre acestea referindu-se la politica de extindere până în 2020.
Oprirea acestui proces în următoarea decadă, aşa cum recomandă documentul comun suedezo-polonez, este împărtăşită de majoritatea statelor UE. Exceţia de la acestă regulă o constituie Balcanii de Vest, care rămân în cărţile aderării. Celelalte aspirante la statutul de membru UE, între care Moldova, Serbia sau Ucraina, nu trebuie descurajate, urmând să primească alte compensaţii, cum ar fi ridicarea regimului de vize.
În cazul Republicii Moldova, Comisia Europeană ar fi fost dispusă să urgenteze desfiinţarea vizelor, conform solicitării făcute euro-deputatul Partidului Popular European Monica Macovei în plenul Parlamentul European.
Bruxelles-ul consideră că acordarea regimului de liberă circulaţie ar crea un avantaj coaliţiei pro-occidentale de la Chişinău, înainte de alegerile anticipate din 28 noiembrie. Miniştrii de Externe europeni, care s-au reunit ieri, la Luxemburg, au soliciat Comisiei elaborarea unui plan de acţiune pentru Republica Moldova. Poziţia „celor 27″ nu este, însă, unitară în această privinţă, din cauza Franţei care a cerut garanţii suplimentare, între care aprobarea respectivului plan ar fi trebuit să fie făcută de către toate ţările membre UE.
Potrivit “EUobserver”, Franţa ar dori să menajeze Rusia, mai ales după summitul trilateral de la Deauville, când preşedintele Dmitri Medvedev a fost de acord, în premieră, cu condiţiile puse de UE în privinţa desfiinţări vizelor pentru cetăţenii ruşi. În viziunea Parisului, dar şi a Berlinului, o urgentare a acestei probleme în cazul Republicii Moldova sau al Ucrainei ar putea submina sensibilitatea Moscovei, într-un moment în care statele cheie din UE sunt în căutarea unei apropieri faţă de Rusia.
Şi rezoluţia adoptată la 21 octombrie, de către Parlamentul European a fost una dezamăgitoare. Documentul a salutat „progresele Moldovei de la momentul începerii negocierilor Acordului de asociere la UE”, dar atrage atenţie că integrarea Republicii Moldova la UE depinde de soluţionarea problemei Transnistriei.
Astfel, cei doi diplomaţi europeni notează că “Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus pot deveni cândva membre UE, spre deosebire de alte ţări din nordul Africii sau Orientul Mijlociu”. “Unele ţări de la graniţele UE sunt europene şi vor beneficia de un statut special, în acord cu tratatele, altele vor rămâne doar vecinele Europei şi atât”, concluzionează documentul.
Related posts
-
Digitalizarea societății ROTOURS INTERNATIONAL SRL prin achiziția de active specifice (P)
Societatea ROTOURS INTERNATIONAL SRL, în calitate de Beneficiar, implementează proiectul “Digitalizarea societatii ROTOURS INTERNATIONAL SRL prin... -
RIVUS, deschis studenților clujeni: Cursuri practice pe șantier pentru tinerii de la Facultatea de Construcții
Studenții de la Facultatea de Construcții a Universității Tehnice din Cluj-Napoca își consolidează cunoștințele practice prin... -
Incendiu de proporții pe strada Cantonului
Un incendiu de mari proporții a cuprins mai multe locuințe improvizate pe strada Cantonului din Cluj-Napoca,...