A şaptea zi de proteste. Peste 7.000 de oameni au participat la mitingul organizat de USL în Capitală. Violenţe între ultraşi şi jandarmi în Piaţa Universităţii

UPDATE: Un infirm, obişnuit al protestelor, s-a pus în mijlocul Bulevardului Magheru, după ce Piaţa Universităţii fusese dejajată, bărbatul fiind luat de jandarmi şi pus pe trotuar unde îşi lăsase căruciorul, potrivit Mediafax.

Bărbatul infirm a fost văzut la protestele din ultimele zile în Piaţa Universităţii, fiind o figură întâlnită de reporteri la toate mitingurile din Capitală.

UPDATE: Traficul a fost redeschis între Universitate şi Piaţa Unirii. Pe trotuare se mai află doar cîţiva manifestanţi.

UPDATE: Jandarmii evacuează Piaţa Universităţii. Zeci de protestatari au fost reţinuţi de forţele de ordine şi băgaţi în dube. O parte dintre jandarmi sunt în civil şi controlează străzile din Centrul Vechi şi din zona Universităţii.

Un tânăr s-a luat la bătaie cu jandarmii. În jurul lui, alţi protestatari strigă “Fără violenţă!” O persoană a leşinat din cauza gazelor lacrimogene şi a fost dusă cu ambulanţa la spital, potrivit www.romanialibera.ro.PDATE: Protestatarii aruncă cu pietre în forţele de ordine. Trupele speciale intervin în forţă.

Majoritatea protestatarilor au plecat din piaţă, moment în care ultraşii au început să scoată pietre din caldarâm, pentru a arunca cu ele în forţele de ordine, şi au încercat să facă o baricadă din garduri. Ultraşii au fost împinşi pe străzile din spatele Facultăţii de Arhitectură, unde încearcă să re regrupeze. Nu mai au însă stricle incendiare sau pietre. Unii dinttre ei a încercat să rupă cioşcurile coemrciale de lângă Universitate şi s-au înarmat cu scânduri.

Mulţi dintre ultraşi vorbesc la telefon pentru a se regrupa. Unii dintre ei se îndreaptă spre Piaţa Unirii, pe străduţele din Centrul Vechi. Jandarmii au dat cu gaze lacrimogene.

—-

UPDATE: Numărul protestatarilor din Piaţa Universităţii a scăzut simţitor, după ce mulţi dintre cei ajunşi aici de la mitingul USL au plecat, potrivit Mediafax.

La ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Universităţii se mai aflau aproximativ o mie de oameni.

Cele mai active zone rămân, ca şi în celelalte seri, cea de la fântâna de la Facultatea de Arhitectură şi cea din faţa Teatrului Naţional.

O a treia parte activă este la colţul de la intrarea în piaţeta de la fântână, unde sunt masaţi suporterii echipelor de fotbal.

Circulaţia este în continaure blocată de la rondul de la Universitate, unde sunt importante dispozitive de jandarmi, până la Sala Dalles.

În afară de brigăzile de jandarmi care îi împiedică pe manifestanţi să blocheze circulaţia şi pe axa Rosetti – Kogălniceanu, în Piaţa Universităţii nu se mai află în acest moment jandarmi, majoritatea fiind grupaţi departe de protestatari.

UPDATE: Ministerul de Interne a negat zvonurile că jandarmeria ar avea planuri de interveni în forţă împotriva protestatarilor. Câtă vreme nu se vor înregistra incidente, forţele de ordine îi vor lăsa pe oameni să protesteze, spun oficialii, care adaugă că aproximativ 1.500 de persoane se află în Piaţa Universităţii.

În piaţă au fost aprinse câteva torţe.

Situaţia s-a tensionat în Piaţa Universităţii după sosirea grupurilor de manifestanţi din Piaţa Victoriei, unde a avut loc mitingul USL. Jandarmii au părut depăşiţi de situaţie.

Manifestanţii care au venit de la mitingul USL în Piaţa Universităţii au fost primiţi iniţial cu ostilitate de cei aflaţi deja la Universitate, jandarmii făcând un cordon între cele două tabere, pentru a evita ciocnirile. Ulterior, grupurile s-au unit astfel încât aseară, în jurul orei 20, în piaţă se adunaseră între 1.200 de oameni, potrivit estimărilor jandarmilor şi peste 1.500 de oameni, potrivit estimărilor noastre. Cinci protestatari au fost reţinuţi în timpul protestelor. Asupra a doi dintre aceştia au fost descoperite arme albe. Deputatul liberal, Ludovic Orban a fost huiduit şi îmbrâncit de protestatari. El a fost scos de jandarmi din mulţime.
Dintre grupurile care scandau împotriva Guvernului, cei mai bine organizaţi păreau a fi reprezentanţii galeriilor de fotbal. Jandarmii au părut copleşiţi de numărul mare de persoane venite la protest. Manifestanţii au spart cordoanele forţelor de ordine şi au ocupat ambele sensuri ale bulevardului. Câteva maşini au fost prinse între manifestanţi şi au avut loc câteva îmbrânceli.

Surprizele mitingului USL

Peste 7.000 de oameni au participat ieri la mitingul USL împotriva Puterii, iar majoritatea acestora au provenit din partea filialelor PNL. Mobilizarea PNL a fost masivă, în timp ce pesediştii au fost reprezentaţi mai degrabă simbolic.

Protestul organizat de Opoziţie împotriva puterii s-a terminat calm, fără evenimente majore. Liderii USL au ţinut discursuri ademenitoare pentru potenţialii deţinători de ştampilă de vot, precum cel al lui Antonescu: „Nu ştiu pe cine veţi vota, dar vă iubim! Bine aţi venit, scăpăm de aştia!”. Iar Victor Ponta a conchis fără drept de apel: „Anul acesta e anul căderii lui Băsescu. Doamne-ajută!”.

Related posts

Leave a Comment