A murit PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla

Unul dintre cei mai apreciați ierarhi din România s-a stins din viață. PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, s-a mutat azi la Părintele Ceresc. El era infectat cu coronavirus de la începutul acestui an.

Episcopul clujean era născut în 17 septembrie 1959, la Iași. A făcut școala primară în Turda, apoi a urmat cursurile Institutului Politehnic din Cluj. În 1984, a absolvit Facultatea de Mecanică. Din 1986, a urmat cursuri clandestine de teologie greco-catolică. A fost hirotonit preot în 1990, de către episcopul George Guțiu. În perioada 1990 – 1994, a studiat la Universitatea Pontificală Urbaniană din Roma. A revenit în țară în 1994 și a fost numit profesor la Institutul Teologic Greco-Catolic din Cluj. În 1997, a fost hirotonit episcop de către Papa Ioan-Paul al II-lea. Era cel mai tânăr episcop catolic din lume. La început, a activat ca episcop auxiliar de Cluj-Gherla, iar din 2002 a devenit episcop eparhial. Din 2005, era doctor în teologie la Universității Urbariene. Era priorul pentru România al Academiei Internaționale a Sfântului Mauritius, organizație condusă de cardinalul Francisco Monterisi și de ducele Fabrizio Mechi.

Redacția Cluj Today își exprimă profundul regret pentru dispariția prematură a ilustrului arhiereu clujean.

Related posts

5 Thoughts to “A murit PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla”

 1. […] Unul dintre cei mai apreciați ierarhi din România s-a stins din viață, informează ClujToday.ro […]

  1. Sebastian D.

   “Dispariția prematură” e un concept marxist și, deci, contrar credinței creștine; ar fi mai indicat: “moartea prematură”.

  2. Sebastian D.

   http://www.urbaniana.edu/Urbaniana/Default.aspx
   NB! Denumirea corectă a Facultății este URBANIANA (ctitor papa Urban VIII, sec. 17), nu Italiană (denumire inexistentă).

Leave a Comment