A început BACALAUREAT 2021 cu prima probă scrisă – Limba și Literatura Română

Probele scrise din cadrul examenului de Bacalaureat din acest an au debutat luni, 28 iunie 2021, cu prima probă scrisă – Limba și Literatura Română.

Astfel, examinarea a început la ora 09:00, a avut o durată de 3 ore, iar accesul în sală s-a realizat până la ora 08:30.

Conform calendarului de BAC redactat de către Ministerul Educației, cea de-a doua probă scrisă, proba obligatorie a profilului se va desfășura marți, 29 iunie 2021, iar miercuri, 30 iunie 2021 va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării. Ultima probă, cea de Limbă și Literatură Maternă este programată pentru joi, 1 iulie 2021.

Afișarea primelor rezultate a primei sesiuni a Bacalaureatului 2021 este prevăzută pentru data de 5 iulie 2021, urmând ca, eventualele, contestații să fie depuse sau trimise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00-18:00.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie 2021.

În ceea ce privește prima probă scrisă, desfășurată astăzi, candidații de la ambele profile au primit cerințe similare la subiectele I și II, diferența dintre profilul uman și cel real constând în subiectul al III-lea.

Astfel, cei care au susținut această probă, au primit un text de Șerban Cioculescu – ”Viața lui I. L. Caragiale”. La punctul B al primului subiect, s-a cerut să se redacteze un text argumentativ despre „dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie cu raportare, atât la informațiile din fragmentul de text extras din volumul “Viața lui I.L Caragiale” de Șerban Cioculescu, cât și la experiența personală sau culturală”.

La subiectul al II-lea s-a cerut să se comenteze un text de Ion Vinea – ”Drum”.

Al III-lea subiect, la profilul uman, a constat redactarea unui eseu de minimum 400 de cuvinte în care să fie prezentate particularitățile unui personaj dintr-o nuvelă studiată.

Pentru a promova examenul maturității, cei care îl susțin trebuie să aibă recunoscute, susținute sau echivalate testele de evaluare lingvistică și digitală, să se prezinte la toate probele scrise și să obțină minim nota 5 la fiecare dintre acestea și să obțină media minimă de 6 la probele scrise.

La nivel național, Bacalaureatul 2021 se desfășoară în 802 centre, fiind înscriși 133.663 de absolvenți de liceu, dintre care 114.137 din promoția curentă și 19.526 din promoțiile anterioare.

În județul Cluj, pentru prima sesiune a examenului de Bacalaureat din acest an, s-au înscris peste 4.000 de candidați, iar probele se desfășoară în 35 de centre de examinare, la nivel județean.

Pentru cei care, din anumite motive, nu s-au putut înscrie la prima sesiune a BAC-ului, sesiunea secundă a examenului maturității va avea loc în august-septembrie 2021.

Related posts

Leave a Comment