
Coaliţia conservator-liberal-democrată formată după alegerile din 6 mai a lucrat într-un mod constructiv cu partenerii săi europeni, spre surprinderea celor care se s-ar fi aşteptat la o atitudine mult mai euro-sceptică din partea Londrei, a adăugat Hague.
Într-o intervenţie la radio BBC, acordată înaintea unui discurs privind politica externă, Hague a mai spus că punerea pe picioare a finanţelor Marii Britanii este esenţială pentru desfăşurarea unei politici externe de succes.
„…Adevărata acţiune economică din lume a avut loc în Brazilia, în India, în China şi în statele din Golf şi acelea sunt locurile cu care trebuie să ne conectăm mult mai intens decât am făcut-o în trecut”, a declarat şeful diplomaţiei britanice.
În extrasele din discursul său, date publicităţii în avans, Hague îşi exprimă părerea cum că diplomaţia ar putea juca un rol important în sprijinirea economiei britanice, care începe uşor să îşi revină din recesiune.
O altă parte din discursul său se referă la slaba influenţă a britanicilor în instituţiile europene, aducând încă o vină fostei administraţii laburiste Blair-Brown.
„Ei au neglijat să se asigure că un număr suficient de oficiali britanici străluciţi intră în instituţiile UE, aşa se face că acum noi ne confruntăm cu o prăpastie de o generaţie, ce s-a deschis în cadrul prezenţei britanice în anumite părţi ale (administraţiei) UE”, a afirmat Hague.
Numărul oficialilor britanici care sunt directori în Comisia Europeană a scăzut cu o treime din 2007, în timp ce Marea Britanie este slab reprezentată la nivelul oficialilor tineri. „Suntem hotărâţi să îndreptăm acest lucru”, a subliniat el.
Reuters precizează că cei din Partidul conservator doresc să promoveze influenţa britanică în UE şi pentru a induce o susţinere suplimentară viziunilor lor potrivit cărora Uniunea Europeană ar trebui să fie mai degrabă o asociaţie de state, decât o federaţie.