Expediția Lewis și Clark a făcut posibilă descoperirea multor specii

Expediția lui Lewis și Clark din 1804–1806 a fost o misiune de explorare a Statelor Unite care doreau mai multe detalii despre ținuturile vestice achiziționate în Louisiana. Conduși de Meriwether Lewis și William Clark, membrii expediției au călătorit în susul râului Missouri, au traversat Diviziunea Continentală la Lemhi Pass și au ajuns în Oceanul Pacific prin râul Columbia.

Președintele american, Thomas Jefferson și-a propus să găsească o rută directă pe apă pentru comerț, să afirme suveranitatea SUA asupra pământurilor nativilor americani și să evalueze resursele achiziției Louisiana. În timp ce expediția a contribuit la descoperirile științifice, obiectivul său principal a fost explorarea și revendicările teritoriale.

Thomas Jefferson, interesat de mult timp de explorarea occidentală, a fost influențat de relatările unor exploratori precum John Ledyard, Căpitanul Cook și Alexander Mackenzie. Preocupat de controlul britanic asupra comerțului cu blănuri, el a căutat să asigure pretențiile SUA. În 1803, el a cerut finanțarea Congresului pentru o expediție în Pacific. Congresul a aprobat 2.324 de dolari pentru provizii, iar Lewis a supravegheat pregătirile.

În 1803, Thomas Jefferson a comandat expediția, numindu-l pe Meriwether Lewis ca lider, care l-a invitat pe William Clark să îi fie secund. Jefferson s-a asigurat că Lewis a primit pregătire în medicină, navigație și științe naturale. O barcă cu chilă a fost construită special pentru transportul proviziilor, iar Lewis a achiziționat un câine Terra Nova, Seaman, pentru călătorie.

Expediția și-a propus să exploreze noile terenuri cumpărate în Louisiana, să stabilească suveranitatea SUA asupra pământurilor native și să găsească o rută de apă către oceanul Pacific. Exploratorii au dus cu ei: cadouri, arme și unelte de cartografiere, distribuind indienilor medalii pentru pace pe parcurs. Traseul lor a urmat râul Missouri, a traversat Munții Stâncoși și a ajuns în Pacific prin râul Columbia.

Expediția a început pe rîul Missouri

Echipajul a părăsit tabăra Dubois pe 14 mai 1804, călătorind în sus pe râul Missouri până la St. Charles, Missouri, unde Lewis li sa alăturat pe 20 mai. Cu aproximativ 45 de membri, au continuat prin Kansas City și Omaha de astăzi. Pe 20 august, sergentul Charles Floyd a murit de apendicită și a fost singurul care a decedat în expediție.

În Marea Câmpie, au întâlnit animale sălbatice abundente și au stabilit relații cu mai multe națiuni native americane. O întâlnire tensionată cu tribul Lakota lângă actualul Fort Pierre, Dakota de Sud, aproape a dus la conflict. Șeful Black Buffalo a dezamorsat situația după ce Lewis a distribuit indienilor tutun, permițând astfel echipajului să meargă în satele Arikara.

În timpul iernii 1804–1805, echipajul expediției a construit Fortul Mandan lângă actualul Washburn, Dakota de Nord. Înainte de a pleca pe 7 aprilie 1805, au trimis o barcă cu chilă înapoi la St. Louis cu diverse exemplare colectate. Ei au făcut cunoștință cu vânătorul Toussaint Charbonneau și cu soția sa, Sacagawea din tribul Shoshone, care le-a devenit traducătoare. Pacea cu tribul Mandan a fost stabilită printr-o pipă ceremonială.

Călătorind spre vest, au traversat Granița continentală la trecătoarea Lemhi, apoi au navigat pe râurile Clearwater, Snake și Columbia. Folosind hărțile lui William Broughton din 1792, echipajul a confirmat apropierea de Pacific la observarea Muntelui Hood și a altor stratovulcani.

Membrii expediției au văzut pentru prima dată Oceanul Pacific pe 7 noiembrie 1805 și au îndurat o iarnă aspră la Dismal Nitch din cauza penuriei de alimente. Pe 24 noiembrie, au votat să se mute în partea de sud a râului Columbia, unde au construit fortul Clatsop lângă Astoria modernă, Oregon, marcând astfel prezența americană.

Membrii expediției au intrat în contact cu 70 de triburi de nativi americani

Lewis a documentat botanica locală în timp ce mulți oameni din echipă s-au îmbolnăvit. Au căutat să contacteze comercianții maritimi, dar au ratat vizita căpitanului Samuel Hill. Între timp, trimisul rus, Nikolai Rezanov, a încercat, dar nu a reușit să ajungă la râul Columbia, redirecționând eforturile către California, și înființând Fortul Ross.

Lewis a plănuit să rămână la Fort Clatsop până la 1 aprilie, dar a plecat devreme pe 23 martie 1806. Corpul expediției a călătorit în sus cu o canoe și apoi pe uscat. Înainte de a pleca, Clark a lăsat o scrisoare tribului Chinook, care a ajuns mai târziu la Jefferson prin Căpitanul Hill.

În Idaho, aventurierii au adunat cai, dar au fost întârziați de zăpada din Bitterroots. Acolo, câinele lui Lewis, Seaman, a fost furat pentru scurt timp, dar a fost recuperat. Pe 3 iulie, Corpul expediției s-a despărțit, grupul lui Lewis s-a confruntat cu tribul Blackfeet, ucigând doi bărbați după o tentativă de furt. Grupurile s-au reunit la confluența Yellowstone-Missouri pe 11 august, unde Lewis a fost împușcat accidental de un vânător. Corpul expediției a călătorit rapid în josul râului Missouri, ajungând în St. Louis pe 23 septembrie 1806.

Expediția Lewis și Clark a cartografiat nord-vestul, documentând geografia, resursele și peste 200 de noi specii de plante și animale. Au fost primii americani care au trecut Granița Continentală și au văzut Yellowstone.

Proclamațiile și hărțile lor au ajutat la justificarea pretențiilor SUA asupra pământurilor indigene. Sponsorizați de Asociația Americană de Filozofie, ei au studiat diverse domenii și au contactat peste 70 de triburi native. Hărțile lor au ghidat ulterior viitoarele așezări. În 1807, Patrick Gass a publicat o relatare, urmată de o istorie detaliată în 1814, editată de Paul Allen și scrisă de Nicholas Biddle. Jurnalele complete au fost publicate mult mai târziu.

Expediția Lewis și Clark a documentat obiceiurile nativilor americani

Președintele american, Jefferson, i-a însărcinat pe liderii expediției Lewis și Clark să supravegheze triburile native americane din noul teritoriu Louisiana dobândit, să afirme suveranitatea SUA și să promoveze relațiile diplomatice. Expediția a înregistrat întâlnirile în jurnale și a adus cadouri pentru a ușura negocierile.

Expediția Lewis și Clark a documentat obiceiurile nativilor americani, constatând diferențele față de normele europene. Multe triburi au practicat poligamia, bărbații căsătorindu-se cu mai multe soții, uneori din propria lor familie. Femeile erau adesea tranzacționate cu bunuri, deși acest lucru varia în funcție de trib – națiunile sioux o practicau, în timp ce Shoshone își prețuiau femeile mai mult.

Războiul tribal era obișnuit, în special printre sioux, care se lăudau că au distrus Cahokia și alte triburi de-a lungul râurilor Mississippi și Missouri. Expediția a obținut o perspectivă directă asupra acestor structuri sociale în timpul taberelor lor de iarnă.

Foto: Lewis și Clark pe râul Columbia de Jos pictați de Charles Marion Russel, 1905.

CITEȘTE ȘI:

În 1830 a fost promulgată legea pentru deportarea indienilor în SUA

Statul California a avut cele mai multe triburi de indieni

Related posts

One Thought to “Expediția Lewis și Clark a făcut posibilă descoperirea multor specii”

  1. […] Expediția Lewis și Clark a făcut posibilă descoperirea multor specii […]

Leave a Comment