Complotul cu explozibil din 1605, cunoscut și sub numele de Trădarea iezuiților, a fost o încercare eșuată a catolicilor englezi conduși de Robert Catesby, de a-l asasina pe regele Iacob I al Angliei. Conspiratorii, motivați de câteva decenii de persecuție religioasă, au căutat să răstoarne guvernul protestant și să stabilească un regim catolic. Planul lor de a arunca în aer Camera Lorzilor a fost zădărnicit, fapt care a dus la represalii dure împotriva catolicilor.
Atitudinea lui Iacob față de catolici a fost mai moderată decât cea a predecesorului său, Elisabeta I, poate chiar tolerantă. El a jurat că „nu va persecuta pe nimeni care va fi tăcut și se va supune legii” și a considerat că exilul este o soluție mai bună decât pedeapsa capitală: „M-aș bucura să am atât capul lor, cât și trupurile separate de toată această insulă și transportate dincolo de mări.”
Unii catolici credeau că martiriul mamei lui Iacob, Maria, regina Scoției, l-ar fi încurajat pe Iacob să se convertească la credința catolică, iar marile familii catolice din Europa au împărtășit de asemenea această speranță.
Iacob a primit un trimis de la Albert al VII-lea, conducător al teritoriilor catolice rămase din Țările de Jos, după 30 de ani de război în Revolta olandeză a rebelilor protestanți susținuți de englezi. Pentru expatriații catolici implicați în acea luptă, restaurarea prin forță a unei monarhii catolice a fost o posibilitate intrigantă, dar în urma invaziei eșuate a Angliei din 1588, papalitatea adoptase o viziune pe termen mai lung cu privire la întoarcerea unui monarh catolic în tronul englez.
Complotatorii au vrut să-l omoare pe rege și să o instaleze pe tron pe fiica sa, Elisabeta
În primii ani ai domniei regelui Iacob I, tensiunile între protestanți și catolicii au escaladat din cauza comploturilor eșuate precum „Bye” , în care preoții William Watson și William Clark au încercat să-l răpească pe rege și complotul principal, care urmărea înlocuirea lui cu Arbella Stuart. În ciuda acestor comploturi, Iacob a arătat inițial o oarecare clemență față de catolici.
Totuși, după ce a descoperit un dar papal trimis soției sale a reimpus amenzi recuzanților. Poziția sa dură a fost reflectată în discursul său din 1604 în Parlament, unde a precizat că nu vor fi tolerați catolicii. Acest lucru a dus la o persecuție sporită, care a culminat cu Legea din 1605 privind recuzanții catolici.
Scopul principal al conspiratorilor a fost să-l omoare pe regele Iacob, dar au fost și alte ținte importante prezente la deschiderea Parlamentului, inclusiv rudele cele mai apropiate ale monarhului și membrii Consiliului Privat.
Judecătorii de rang înalt ai sistemului juridic englez, majoritatea aristocrației protestante și episcopii Bisericii Angliei au participat cu toții în calitatea lor de membri ai Camerei Lorzilor, împreună cu membrii Camerei Comunelor. Un alt obiectiv important a fost răpirea fiicei regelui, Elisabeta.
Găzduită la Coombe Abbey, lângă Coventry, ea locuia la doar zece mile nord de Warwick, foarte convenabil pentru complotatori, dintre care majoritatea locuiau în Midlands. Odată ce regele și membrii parlamentului său ar fi murit, complotatorii intenționau să o instaleze pe Elisabeta pe tronul Angliei ca regină titulară.
Soarta fraților ei, Henry și Charles, avea să fie improvizată; rolul lor în ceremoniile de stat era încă incert. Complotatorii plănuiau să-l folosească pe Henry Percy, al 9-lea conte de Northumberland, ca regent al Elisabetei, dar cel mai probabil nu l-au informat niciodată despre acest lucru.
Conspiratorii au fost prinși cu ajutorul unei scrisori descoperite
Complotatorii au închiriat o pivniță sub Camera Lorzilor și au umplut-o cu 36 de butoaie de praf de pușcă, pe care intenționau să le detoneze în timpul deschiderii Parlamentului. Explozia a fost menită să-l omoare pe regele Iacob I, moștenitorul său, și pe mulți dintre aristocrația protestantă, ca să deschidă calea unei revolte catolice.
Complotul a fost descoperit după ce unul dintre conspiratori a trimis o scrisoare anonimă lordului Monteagle (un catolic), prin care l-a avertizat să evite Parlamentul pe 5 noiembrie. Monteagle a alertat autoritățile, care au ordonat o percheziție în pivnițele de sub Parlament. Guy Fawkes a fost descoperit păzind explozivii și a fost arestat, sub tortură, a dezvăluit detaliile complotului și identitățile celor care l-au ajutat.
Conspiratorii au fost rapid prinși sau uciși (care s-au opus arestării). Cei capturați în viață au fost judecați și executați pentru trădare. Evenimentul a avut consecințe de durată, au fost impuse legi anti-catolice și mai stricte în Anglia.
Foto: Subsolul de sub Camera Lorzilor, așa cum este ilustrat în 1799.
CITEȘTE ȘI: