Care sunt cele mai mare provocări în administrarea zonelor protejate din Cluj

Clujul dispune de zeci de arii protejate, rezervații naturale și parcuri naturale. Administrarea acestora reprezintă o mare provocare pentru rangerii și administratorii lor, pentru că aceste zone sunt amenințate deopotrivă de factori naturali și umani.

În județul Cluj se află o mare varietate de rezervații naturale, de diferite dimensiuni și cu o diversitate foarte mare de caracteristici. Cea mai mică rezervație naturală, Pârâul Dumbrava, este una botanică și are suprafața de doar o jumătate de hectar. Cea mai mare este reprezentată de Cheile Turzii, cu o suprafață de 104 hectare, care include asociații florale și faunistice protejate, un relief deosebit de spectaculos, precum și vestigii istorice. Însă cea mai mare zonă protejată este Parcul Natural Apuseni. Acesta are o suprafață de aproape 76.000 de hectare și se întinde pe teritoriile județelor Cluj, Alba și Bihor. Pe teritoriul Parcului Natural Apuseni se află și trei arii strict protejate, care sunt incluse în rețeaua europeană Natura 2000. Parcul include peste 1.500 de peșteri, peste 1.500 de specii de plante și peste 1.300 de specii de animale și de insecte.

Administrarea acestui parc natural ridică numeroase probleme. De exemplu, din cauza schimbărilor climatice, mii de hectare de pădure au fost afectate de o insectă invadatoare. Este vorba de ipide, gândaci de scoarță sau gândaci tipografi. Înmulțirea acestor insecte a fost favorizată de căldurile și de seceta din ultimii ani. Însă cele mai mari daune sunt provocate de oameni. Furturile de lemne au afectat în trecut acest parc, iar regulile stricte de administrare au stârnit nemulțumiri. În Beliș, de exemplu, a existat ideea unui referendum local pentru ieșirea comunei din Parcul Natural Apuseni. De asemenea, rangerii încearcă să țină sub control daunele provocate de pasionații de motoare. De exemplu, ei au dat o amendă de 10.000 de euro unei caravane formată din 22 de mașini 4×4, din Polonia, care a intrat în zonele protejate. Rangerii dau în permanență amenzi consistente și conducătorilor de ATV-uri care nu respectă restricțiile din Parcul Natural Apuseni, însă, în fiecare an, apar persoane care nesocotesc regulile referitoare la protecția naturii.

Related posts

Leave a Comment