De când se aplică noile măsuri ale legii Educaţiei

Cele mai importante modificări aduse de noua Lege a Educaţiei vor intra în vigoare în 2011, 2012 şi 2013, se arată în proiectul legislativ.Cele mai importante măsuri pe care le propune noua Lege a Educaţiei nu vor intra în vigoare imediat, ci vor fi introduse gradat, tocmai pentru a nu bulversa sistemul de învăţământ, informează Ministerul Educaţiei.
Astfel, măsura introducerii clasei a IX-a la învăţământul gimnazial se aplică începând cu 2013. De asemenea, metodologia examenului de bacalaureat se va schimba abia din 2012. Până atunci, examenul se va desfăşura, ca şi acum, după prevederile legii în vigoare. La data intrării în vigoare a noii legi, tot personalul didactic calificat, titular, devine titular al unităţii de învăţământ cu contract pe o perioadă de timp nedeterminată.
În ceea ce priveşte învăţământul superior, alegerea rectorului şi a structurilor de conducere din instituţiile de învăţământ superior se ca face în conformitate cu prevederile noii legi, începând din anul 2012.
Începând de anul viitor, vor intra în vigoare procedurile pentru conferirea titlurilor didactice în învăţământul superior. Astfel, doctoranzii care au fost admişi la studiile doctorale înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi îşi finalizează aceste cursuri potrivit prevederilor legale în vigoare la data admiterii titularilor la studii.
Proiectul Legii Educaţiei a fost aprobat luni de Guvern. Examenul de bacalaureat va conţine trei probe scrise, iar la examenul oral vor fi susţinute două limbi străine. Contracul dintre părinţi şi şcoli a fost menţinut, dar a fost redus cuantum amenzilor pentru neşcolarizarea elevilor. Premierul Emil Boc a cerut dezbaterea de urgenţă a proiectului pentru ca acesta să fie aplicat din noul an şcolar, respectiv universitar.

Related posts

Leave a Comment