Guvernul întârzie emiterea ordonanţei de corectare a salariilor

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, prin care bugetarii ar trebui să-şi recupereze banii din salarii, întârzie să apară. Este vorba de diferenţa dintre leafa din decembrie 2009 şi cea primită din ianuarie.Premierul Emil Boc le-a promis angajaţilor statului pe 22 martie că va redacta o Ordonanţă de Urgenţă prin care cei care au primit salarii mai mici anul acesta faţă de 2009 să-şi poată recupera banii. Cele mai mari scăderi de salarii au fost înregistrate în domeniul asistenţei sociale, protecţiei sociale şi în învăţământ.
Guvernul a convenit pe 23 martie 2010, împreună cu sindicatele, să amâne cu zece zile prezentarea unui act normativ care să reglementeze compensarea salariilor bugetarilor care au pierdut în acest an faţă de drepturile salariale din decembrie 2009.
În această perioadă, Guvernul trebuie să analizeze impactul financiar al includerii unor sume compensatorii în salariile bugetarilor, care au pierdut din tăierea sporurilor incluse numai în contractele colective de muncă.
“Am ajuns la un acord pentru a putea pune în practică în următoarele zece zile acest act normativ pe baza impactului financiar şi a modalităţilor de jurisdicţie”, a spus ministrul Muncii, Mihai Şeitan.
La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat la finalul negocierilor că vor fi căutate formule de căutare a oricăror discrepanţe între salariile primite de bugetari în lunile ianuarie – februarie 2010 şi cele din decembrie 2009, dar vor fi luate în calcul drepturile prevăzute de lege, fără a include pe cele din hotărârile judecătoreşti.
„Actul normativ pe care îl propunem este (…) să rămânem în aceeaşi masă bugetară şi în interiorul aceleiaşi mase bugetare salariale, să putem aplica unitar prevederile legii 330 (privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice – n.r.)”, a menţionat premierul Emil Boc, citat de NewsIn, adăugând că acesta va fi discutat cu partenerii sociali.
El a precizat că „masa salarială din 2009 se regăseşte ca valoare şi în bugetul pe 2010”. „Aceiaşi bani ca valoare, ca şi conţinut, ca şi cuantum, există în bugetul lui 2010, la fel ca în bugetul lui 2009”, a explicat Boc.
„Dacă nu facem acest lucru, nu ne va ajunge tot bugetul statului pe termen mediu şi lung să acoperim tot felul de drepturi recunoscute prin unele sau alte contracte colective de muncă, contracte care nu au acoperire legală din perspectiva drepturilor pe care le consacră”, a adăugat prim-ministrul.
Premierul Emil Boc a amintit pe 22 martie, că a solicitat Ministerului Finanţelor să achite profesorilor din Buzău salarii majorate cu 17%, conform legii în vigoare, pentru cadrele didactice care nu au încasat aceste drepturi, arătând, de asemenea, că nu pot fi acordate sporurile nelegale din contracte.

Related posts

Leave a Comment