Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj-Napoca vine în ajutorul celor „muşcaţi” de căpuşe. Odată cu temperaturile ridicate şi vremea prielnică pentru grătare, clujenii îşi petrec timpul liber în zonele de agrement. Pentru unii, însă, distracţia se poate lăsa cu mari emoţii, dacă sunt “muşcaţi” de căpuşe.
În ajutorul celor care au ghinionul să fie “muşcati” de căpuşe, vin specialiştii ȋn parazitologie de la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca (USAMV), care asigură testarea”musafirului nedorit” în vederea detectării bacteriei Borrelia burgdorferi. Personalul, de înaltă pregătire profesională, are o experienţă vastă în acest domeniu. Pentru identificarea căpuşelor pozitive pentru Borrelia se folosesc metode moderne PCR (Polymerase Chain Reaction). Tehnica PCR detectează ADN-ul acestei bacterii şi este cea mai sensibilă şi specifică metodă utilizabilă pe scară largă. Rezultatele sunt oferite în timp scurt, maxim 3 zile lucrătoare.Laboratorul disciplinei de parazitologie vă stă la dispoziție pentru preluarea probelor de luni până vineri, între orele 800 – 1500, la adresa: str. Calea Mănăştur, nr. 3-5 sau la tel. 0264 – 596384, int. 165. Căpușele aduse pentru examinare trebuie să fie menținute la rece, dar nu mai mult de 24 de ore de la recoltarea lor de pe om sau animale. Căpușele conservate în spirt sanitar, alcool alimentar sau formol nu sunt utilizabile pentru diagnosticul PCR.
Căpușa Ixodes ricinus este răspândită în Europa, Africa de Nord şi Rusia Centrală, fiind un ectoparazit al animalelor şi omului, care provoacă prin înțepătura ei dermatite, anemie sau poate servi ca vector pentru diverse microorganisme patogene pentru om şi animale, dintre care mai importante borrelioza Lyme și encefalita de căpușă. Ixodes ricinus este cea mai răspândită specie de căpuşă din România. Atacul căpuşei Ixodes ricinus asupra omului se desfăşoară tot timpul anului, cu două maxime în primăvară şi toamnă.
Este extrem de important de cunoscut pozitivitatea căpuşelor pentru agentul bolii Lyme, pentru că dacă la animale borrelioza nu se manifestă clinic, la om poate fi foarte gravă şi ea se tratează uşor doar ȋn stadiile incipiente!
Boala Lyme sau borrelioza, provocată de muşcătura de căpuşe, se manifestă printr-un eritem sau o roşeaţă cutanată, apoi cu dureri de cap şi oboseală pronuntaţă, simptomele putând apărea la intervale variate de timp de la muşcătură. Fără tratament adecvat, boala poate provoaca tulburări de vedere până la orbire sau paralizie.