Ministerul Economiei nu va desfiinţa Hidroelectrica, dar îi va schimba denumirea
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) vrea să renunţe la desfiinţarea producătorului de electricitate Hidroelectrica şi îi schimbă denumirea în Hidroenergetica SA, păstrându-şi astfel datele de înregistrare la Registrul Comerţului, dar şi avizele şi licenţele.Astfel, “Compania Naţională Hidroenergetica SA se înfiinţează cu păstrarea Hidroelectrica SA ca entitate juridică cu patrimoniul ce rămâne din Hidroelectrica după divizare, aceasta din urmă schimbându-şi denumirea în CN Hidroenergetica SA, concomitent cu absorbţia de către aceasta a unor filiale ale Hidroelectrica SA şi Termoelectrica”, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern postat luni pe site-ul MECMA.
Reprezentanţii Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate din România, au declarat luni că, în acest mod, compania îşi va menţine existenţa şi va fi simplificat totodată, din punct de vedere juridic, procesul înfiinţării Hidroenergetica, unul din cei doi mari giganţi energetici rezultaţi în urma reorganizării sectorului energetic din România.
Potrivit Notei de Fundamentare a proiectului de act normativ, înfiinţarea Hidroenergetica, în varianta iniţială publicată în Monitorul Oficial din 5 februarie, ar fi întârziată de reînnoirea şi emiterea autorizaţiilor, avizelor, aprobărilor şi certificărilor necesare.
“Este esenţial pentru procesul de reorganizare a producătorilor de energie electrică şi termică ca noile companii naţionale a căror înfiinţare este propusă de Hotărârea Guvernului nr. 56/2010 să aibă loc într-o perioadă cât mai scurtă de timp şi, în orice caz, până la 30 iunie 2010. Înfiinţarea CN Electra şi a CN Hidroenergetica, conform metodei de reorganizare avute învedere de varianta iniţială a Hotărârii Guvernului nr. 56/2010, ar putea fi întârziată de formalităţile cerute pentru reînnoirea /emiterea de către autorităţile, organismele şi celelalte entităţi competente (de exemplu ANRE, OPCOM, Transelectrica), a licenţelor, autorizaţiilor, avizelor, aprobărilor şi certificărilor necesare pentru îndeplinirea, în condiţii de legalitate, a obiectului de activitate de către companiile naţionale sus-numite”, se mai arată în proiect.
De asemenea, autorităţile intenţionează să transforme în societate comercială sucursala Termoserv Paroşeni, “din motive strategice şi de sincronizare” şi preluarea acesteia de către Hidroenergetica, concomitent cu preluarea Electrocentrale Paroşeni. Prima companie naţională, Electra SA, va avea în structură Complexurile Energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, cu sucursalele lor, Nuclearelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), S.H. Râmnicu Vâlcea, S.H. Sibiu, S.H. Târgu Jiu, sucursale ale Hidroelectrica, care, prin operaţiunea de divizare prin desprindere de patrimoniu, sunt preluate de cătreElectra SA.
Cea de-a doua companie naţională, Hidroenergetica SA, va cuprinde patrimoniul Hidroelectrica, aşa cum va rămâne acesta după desprinderea părţii din acesta, corespunzător sucursalelor S.H. Râmnicu Vâlcea, S.H. Sibiu şi S.H. Târgu Jiu, Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti (cu sucursalele lor), fiind filiale ale Termoelectrica, Hidroserv-urile Bistriţa, Slatina, Porţile de Fier, Curtea de Argeş, Sebeş, Haţeg, Cluj, filiale ale Hidroelectrica, patrimoniul Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, în tot sau în parte, precum şi patrimoniul aferent sucursalelor Electrocentrale Paroşeni şi Termoserv Paroşeni, sucursale ale Termoelectrica, care se va desprinde din Termoelectrica prin constituirea a două noi societăţi comerciale, care vor fi preluate prin fuziune de către Hidroenergetica ulterior înfiinţării acesteia.
Hotărârea de Guvern prin care sectorul energetic din România se reorganizează şi se comasează în două mari companii, Electra şi Hidroenergetica, a fost publicată pe 5 februarie în Monitorul Oficial. Potrivit Hotărârii de Guvern adoptate pe 29 ianuarie, în urma proceselor de divizare şi fuziune prevăzute în HG, cel mai mare producător de energie electrică din ţară, Hidroelectrica SA, şi-ar fi încetat existenţa.