Via Cluj TV: Zâmbrii au luat în stăpânire Vârful Buteasa

Una dintre cele mai interesante specii care pot fi admirate în Munții Apuseni este reprezentată de zâmbru. Nu este vorba de legendarul mamifer care repopulează arii tot mai întinse din România, ci de un conifer spectaculos, care crește până la 20-25 metri, potrivit Via Cluj TV.

Zâmbrii au o coroană piramidală și o scoarță netedă, de culoare verde-cenușie. Numele său științific este Pinus cembra. Acele acestui conifer sunt subțiri, cu trei muchii, rigide, grupate câte cinci, care pot ajunge până la o lungime de 10 centimetri. Zâmbrii sunt răspândiți mai ales în Carpați și în Alpi și trăiesc, de regulă, la înălțimi de peste 2.000 de metri.

Vârful Buteasa, care are o altitudine de 1.792 de metri, are o populație interesantă de zâmbri. Aceștia pot fi întâlniți mai ales în aria naturală protejată cu suprafaț de 2 hectare, care include Vârful Buteasa. În acea rezervație există și alte rarități botanice, precum omagul galben, ghințura punctată sau bulbucul de munte.

Vârful Buteasa atrage numeroși turiști pasionați de natură. Există mai multe trasee spre acest vârf. Unul dintre ele pornește din Stâna de Vale, iar altul din comuna Bulz.

Dezvoltarea turistică durabilă în regiune este promovată de GAL Poarta Transilvaniei. Iată filmul de prezentare ale acestui GAL:

Related posts

Leave a Comment