Judecătorul clujean Cristi Danileț este propus drept membru al Curții Constituționale. Propunerea a fost făcută de Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană și susținută de mai multe organizații neguvernamentale.
De asemenea, partidul USR și-a anunțat susținerea pentru desemnarea lui Cristi Danileț drept judecător la Curtea Constituțională. Cristi Danileț este unul dintre cei mai reformiști magistrați din România. Este considerat drept un adevărat campion al transparenței și este foarte implicat în inițiative civice care vizează educarea cetățenilor.
Atitudinea sa atipică i-a atras antipatia mai multor magistrați de tradiție comunistă încă prezenți în instanțele românești. În prezent, Cristi Danileț se află în litigiu cu Consiliul Superior al Magistraturii, care a decis excluderea sa din magistratură după ce judecătorul clujean a postat pe TikTok filmulețe în care era filmat în timp ce își tundea gardul viu al casei sau făcea sport.
”Trei posturi de judecători la CCR se vacantează anul acesta. Se întâmplă din trei în trei ani.
Unul dintre judecători va fi desemnat de președintele României, unul de Senat și altul de Camera Deputaților. Judecătorii Curții Constituționale trebuie să fie juriști, iar numirea lor este una politică, deși judecătorii Curții Constituționale ar trebui să fie independenți din punct de vedere politic.
Judecătorii Curții Constituționale nu sunt magistrați. Instituția funcționează în afara sistemului puterii judecătorești, iar ultimii ani au fost marcați de numeroase decizii controversate, care nu pot fi atacate cu apel sau recurs.
De aceea, tot mai multe voci cer desființarea Curții Constituționale în cazul adoptării unei noi legi fundamentale și preluarea atribuțiilor de control constituțional de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție. Desemnarea unor profesioniști ai Dreptului în posturile vacante de judecători constituționali ar putea fi una dintre ultimele tentative de a oferi Curții Constituționale, în prezent populată mai ales cu politicieni reciclați, un rol decent și onest în arhitectura sistemului instituțional românesc.