Grigore Antipa s-a născut în 1867, în Botoșani. El a copilărit în orașul moldovenesc, alături de prietenii săi evrei și armeni, care l-au învățat să prețuiască și alte limbi și culturi.
Tatăl său era avocat, însă ambii săi părinți au murit tineri. Grigore Antipa a fost crescut de mătușile sale, într-un mediu modest din punct de vedere material, însă în care învățătura era prețuită și încurajată. Fratele său mai mare, Nicolae Antipa, era parazitolog apreciat în București. Cu ajutorul său, Grigore Antipa a obținut o bursă regală, care i-a permis să studieze la Universitatea din Jena, Germania. Profesorul său preferat era Ernst Haeckel, inventatorul ecologiei.
Grigore Antipa și-a continuat cercetările științifice în Franța și în Italia. A dobândit faimă în lumea științifică atunci când, lângă insula Capri, a descoperit o nouă specie de meduză. Însă a decis să își consacre energia studiului Deltei Dunării și Mării Negre.
Expediție de 9 luni în jurul Mării Negre
În 1893, Grigore Antipa a pornit într-o expediție de nouă luni în jurul Mării Negre. Vechiul său protector, Regele Carol I al României, i-a pus la dispoziție crucișătorul Elisabeta, una dintre cele mai bune nave ale Marinei Regale Române. Contribuțiile sale științifice au devenit tot mai apreciate. A devenit prieten al Regelui Ferdinand I, care era, la rândul său, pasionat de științele naturii, De asemenea, a fost sprijinit de Regele Carol al II-lea. Cu ajutorul acestuia, în 1932, a înființat Institutul Biooceanografic din Constanța, care avea două rezervații și două stațiuni de cercetări. Prima era la Agigea, iar cea de-a doua în Cadrilater, la Capul Caliacra.
Citiți întregul articol pe RFI.ro.