Agricultura viitorului devine tot mai globală și tot mai tehnologizată. Datorită cercetărilor științifice realizate de specialiștii în domeniu, oamenii vor avea la dispoziție noi soiuri de plante și noi rase de animale. De asemenea, activitatea fermierilor va deveni mai eficientă, pentru că ei vor fi asistați de tehnologie atunci când vor lua decizii. Mai exact, ei vor avea la dispoziție date furnizate de dispozitive precum senzori implantați în culturile agricole sau drone care survolează plantațiile, iar acest date vor fi prelucrate cu ajutorul programelor informatice speciale, spun specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.
Potrivit rankingurilor internaționale, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj se află pe primul loc în România în privința calității cercetării științifice, precum și la capitolul implicare în economia locală. Universitatea clujeană derulează mai multe proiecte internaționale care vizează transferul tehnologic dinspre mediul academic spre companii, spune decanul Facultății de Agricultură, Roxana Vidican.
Deja, utilizarea noilor tehnologii de către agronomi, precum și agricultura ajutată de software sunt realități concrete în Transilvania, spune profesorul Roxana Vidican.
Unele dintre proiectele derulate de facultatea clujeană au impact internațional, iar de rezultatele cercetărilor realizate la Cluj beneficiază fermieri din întreaga Europă. Așa sunt cercetările referitoare la obținerea unor noi soiuri de plante medicinale sau furajere ori cele care vizează producerea de noi hibrizi de plante.