Pagina de istorie: Principesa Ileana, ultimul copil al Reginei Maria

În 21 ianuarie 1991, în Statele Unite ale Americii, se stingea din viață ultimul copil al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria. Principesa Ileana a avut norocul să vadă căderea comunismului și să revină în țara pe care a iubit-o cu toată ființa sa. În ultimii ani de viață, ea s-a călugărit, cu numele de Maica Alexandra și a întemeiat o mănăstire ortodoxă românească dincolo de Oceanul Atlantic, scrie RFI în Pagina de istorie.

Principesa Ileana a României a venit pe lume la București, în anul 1909. Ea a fost fiica cea mai mică a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Perechea regală a avut și alții copii: pe viitorul Rege Carol al II-lea, pe viitorul regent Nicolae, pe Maria, cea care avea să ajungă Regină a Iugoslaviei, pe Elisabeta, cea care avea să devină Regină a Greciei, dar și pe Principele Mircea, mort la o vârstă fragedă din cauza tifosului.

Copilăria Ilenei a fost marcată de evenimente tragice: moartea fratelui său, Primul Război Mondial și refugiul Familiei Regale la Iași. Chiar dacă nu avea nici măcar 10 ani împliniți, Principesa Ileana a României și-a însoțit mama, pe Regina Maria, în vizitele în spitalele ticsite de răniți și de bolnavi contagioși. A străbătut satele României în toți acei ani în care omenirea era încleștată în cel mai nimicitor război de până atunci.

Principesa Ileana, cercetașă

După război, Principesa Ileana a României a studiat la Colegiul Heathfield-Ascot din Marea Britanie. Revenită în țară, Domnița Ileana, cum o alintau românii, s-a implicat în mișcarea cercetășească. Pasionată de marină, a obținut brevetul de căpitan de cursă lungă. Era singura româncă cu această calificare. De asemenea, a urmat cursurile Școlii de Educație Fizică din București. A însoțit-o pe Regina Maria în vizita sa din Statele Unite ale Americii, precum și în Spania.

În vara anului 1930, în Spania, l-a cunoscut pe Arhiducele Anton de Habsburg. S-a îndrăgostit rapid de el. Cei doi tineri s-au reîntâlnit în 1931, la Paris. În primăvara lui 1931, cu consimțământul Regelui Carol al II-lea, Șeful Casei Regale, Principesa Ileana a anunțat că se căsătorește cu Arhiducele Anton de Habsburg. Tatăl acestuia era membru al Familiei Imperiale a Austriei, iar mama sa era Infantă a Spaniei. Căsătoria lor a avut loc la Castelul Pelișor, în iulie 1931.

Toată viața sa, Principesa Ileana a rămas apropiată de Regina Maria, care i-a lăsat moștenire Castelul Bran. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, tânăra familie a locuit deopotrivă în Austria și în România, unde Principesa Ileana s-a implicat în numeroase acte de caritate. Din 1944, ea a revenit la Castelul Bran, de temea persecuțiilor naziștilor.

Citiți mai multe în Pagina de istorie a RFI.

Related posts

Leave a Comment