O echipă formată din medici specialişti români şi austrieci au efectuat astăzi o intervenţie chirurgicală la un copil de patru ani care s-a născut fără auz. Operaţia făcută la Clinica de ORL a fost o reuşită.Prin implantul cohlear efectuat astăzi, în curând, copilul de patru ani va avea o viaţă normală. Este primul implant de acest gen realizat în Tîrgu-Mureş.
„Este un eveniment important pentru viaţa medicală din Tîrgu-Mureş şi în special pentru Clinica ORL, care se înscrie astfel printre centrele universitare de prestigiu ale ţării, care fac implanturi cohleare”, a declarat Constantin Florea, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgeanţă.
Implantul cohlear este un dispozitiv miniatural care permite copiilor, dar şi adulţilor, cu hipoacuzii profunde, să recepţioneze sunete. Printr-o intervenţie chirurgicală, se plasează o spiră cu mai mulţi electrozi de contact în interiorul urechii interne. Electrozii stimulează direct nervul auditiv, prin curenţi electrici slabi, transmiţând astfel informaţia sonoră. Implantul cohlear captează sunetele prin microfon, le transmite la procesorul vocal, unde sunt transformate în semnale electrice.
Primul implant de acest gen a fost făcut în anul 2000, în Bucureşti. Costul unei astfel de intervenţii se ridică la 22.000 de euro. În fiecare an, în maternităţile din România se nasc 100 de copii condamnaţi la surzenie.