Gastronomia tradiţională din Transilvania se bucură de tot mai multă preţuire

Gastronomia tradiţională din Transilvania se bucură de o apreciere tot mai mare în rândul turiştilor care vizitează această regiune. Unii dintre ei nu se rezumă doar la mesele servite în restaurantele româneşti, maghiare sau săseşti, ci merg în adevărate tabere gastronomice, unde învaţă să gătească cu diferite ingrediente locale. Bogăţia gastronomiei transilvănene i-a inspirat şi pe mulţi străini care vin regulat în Transilvania. Un exemplu ar fi profesorul Paul Bloomfield de la Universitatea Oxford Brookes, care scrie o carte de reţete despre Transilvania.

Gastronomia transilvăneană reprezintă o îmbinare de mâncăruri din cele mai diverse surse de inspiraţie. Românii au inventat balmoşul cu ciuperci de pădure, iar din gastronomia maghiară provine gulaşul cu carne de porc mistreţ. Varza a la Cluj vine din gastronomia germană, ciorba de huruth din tradiţia culinară a armenilor transilvăneni, iar reţeta fripturii de Turda, preparată din carne de mangaliţă frăgezită în lapte, este o reţetă locală apreciată. Aceste feluri de mâncare sunt acompaniate de vinuri albe de Târnave ori de vinuri roşii de pe Valea Mureşului, în tabere de gastronomie în care se întâlnesc oameni din întreaga lume, spune Angelica Pop.

 

Promovarea gastronomiei tradiţionale este făcută şi în cadrul unuia dintre cele mai rafinate şi mai exclusiviste evenimente din România, Dinner in the Forest, organizat în fiecare an la Turda de către Pamela Roussos-Raţiu, nora regretatului om de stat Ion Raţiu.

 

Gastronomia transilvăneană include şi deserturi diverse, de la palanieţe cu prune, linzere cu mere şi scorţişoară sau vargabeles, celebra budincă ungurească cu brânză dulce şi stafide.

Related posts

Leave a Comment