Moaştele Sfântului Andrei, într-o biserică greco-catolică din Cluj

Singurul loc din România unde sunt păstrate moaşte ale Sfântului Andrei este cartierul Făget din Cluj. Ele sunt păstrate în biserica greco-catolică din cartier. Moaştele au fost aduse de la Vatican şi aşezate în masa sfântului altar.

Sfântul Andrei este considerat drept un adevărat apostol al românilor. Este posibil ca Sfântul Andrei să fi predicat şi în Dobrogea, unde există legenda că apostolul s-ar fi adăpostit într-o peşteră, însă nu există nici o dovadă istorică certă care să ateste acest lucru. În ciuda acestui lucru, Sfântul Andrei este venerat de mulţi dintre români, iar biserica greco-catolică din cartierul clujean Făget a avut bucuria să primească de la Vatican moaşte ale acestui apostol, spune preotul Remus Tegzeşiu.

 

Aceasta nu este singura relicvă deosebită aflată în biserica din Făget. Părintele Remus Tegzeşiu a primit şi un fragment din crucea pe care a fost răstignit Mânuitorul. Acest dar a stârnit o mare bucurie în comunitatea clujeană, mai spune preotul Remus Tegzeşiu.

 

În ultimii ani, biserica din Făget atrage tot mai mulţi oameni care vin de Sfântul Andrei pentru a se ruga pentru sănătate, pace sau prosperitate.

 

În România mai există un loc despre care legendele spun că ar fi legat de Sfântul Andrei, însă este vorba doar o legendă pioasă. Mai exact, o peşteră din Dobrogea, din apropierea localităţii Ion Corvin, din judeţul Constanţa. Legenda pioasă spune că peştera, în care ar fi trăit şi predicat Sfântul Andrei, ai fi fost uitată, însă ar fi fost redescoperită de un preot, în anul 1943.

 

În realitate, însă, este posibil ca Sfântul Andrei să fi ajuns pe meleagurile Dobrogei de azi, însă nu este deloc cert acest lucru. De asemenea, nu există nici o dovadă istorică, nici măcar în documentele bisericilor creştine, care să lege această peşteră de Sfântul Andrei. Totuşi, peştera a fost transformată într-o bisericuţă şi a devenit un loc de pelerinaj extrem de profitabil.

Related posts

Leave a Comment