Marile oraşe din Europa au ajuns să fie sufocate de numărul mare de maşini. La un secol de la declanşarea revoluţiei automobilului, viteza medie de deplasare a maşinilor în oraşe a ajuns la 30 de kilometri pe oră, cu cât circulau şi trăsurile în secolul al XIX-lea. În plus, poluarea a devenit o mare problemă, spune preşedintele Camerei de Comerţ Franceze din România, Francois Coste. El a remarcat că 25 la sută din poluare este generată de traficul rutier, iar 80 la sută din poluarea generată de trafic provine de la traficul urban.
O soluţie pentru gestionarea problemelor generate de traficul rutier este dezvoltarea transportului în comun, spune primarul din Cluj, Emil Boc. El a arătat că municipalitatea a introdus cu succes benzi dedicate autobuzelor şi troileibuzelor. De asemenea, municipalitatea clujeană stimulează utilizarea maşinilor electrice. Clujul va avea 11 autobuze electrice, iar în două parcări centrale vor fi amenajate staţii de încărcare pentru maşinile electrice private, care vor putea fi utilizate gratuit, spune primarul Emil Boc.
De asemenea, o altă măsură încurajată de administraţia publică este utilizarea maşinilor în sistem partajat sau car-sharing. Această măsură dă rezultate bune mai ales în cazul marilor companii care dispun de flote auto. Experţii au calculat că o maşină utilizată în regim car-sharing scoate din trafic între patru şi 12 maşini obişnuite.
Pe de altă parte, primarul din Cluj a cerut Guvernului să ia măsuri pentru a limita importul de maşini second-hand. Emil Boc a calculat că, după eliminarea taxei de mediu, în România au fost importate 600.000 de maşini second-hand. 20.000 dintre acestea au ajuns la Cluj, unde, împreună cu cele 20.000 de maşini aduse în oraş de studenţi, ar fi transformat traficul rutier într-un coşmar.