Studenţii medicinişti clujeni care se implică an de an în campanii de încurajare a populaţiei să doneze sânge s-au gândit să facă mai mult decât atât şi să realizeze o listă activă a donatorilor din România. Ei au lansat la Cluj platforma www. donez450.ro. Cum le-a venit idea, explică Robert Simon, student în anul VI la UMF Cluj, coordonatorul campaniei „Donează sânge! Fii erou!”.
“Ideea a venit în momentul în care organizând mai multe campanii de-a lungul timpului am realizat că există o comunicare foarte defecuoasă între noi, centrele de transfuzi şi donatori. Atunci când apărea o urgenţă eram nevoit să lansez mesaje pe reţelele sociale. Nu eram singur că acele mesaje ajung sigur la donatorii de sânge şi nu primeam nici un feedback de la ei că s-a rezolvat problema sau nu. Aşa s-a născut ideea ca, atunci când primesc o cerere de sânge, fie din spital, fie de la centru, să ajung la mai rapid la donatorii de sânge”, explică Robert Simon.
Campania „Donează sânge! Fii erou!” se desfăşoară în zece oraşe din România şi este cea mai mare organizată la nivel naţional. Iniţiatorii ei încearcă să promoveze ideea că donatul de sânge trebuie să se facă în mod constant, nu doar în perioadele când este nevoie acută de sânge. Însă atunci când este, cu adevărat o criză de o anumită grupă de sânge, platforma de la Cluj poate veni în ajutor, mai spune viitorul medic Robert Simon.
“Practic, aplicaţia doreşte să păstreze comunicarea constantă între centrele de tranfuzii, proiectul nostru şi donatorii de sânge constanţi, astfel că atunci câbd apare o nevoie de sânge sau creşte necesitatea de cânge pe anumite grupe mai rare, noi putem trimite o notificare donatorilor înscrişi în aplicaţie. Putem trimite specific pe anumite grupe de sânge. Notificările vin SMS sau prin email”, mai spune studentul la medicină Robert Simon.
Chiar dacă a fost lansată la Cluj, platoforma poate fi folosită oriunde în ţară, mai spune coordonatorul campaniei „Donează sânge! Fii erou!”.
“Aplicaţia poate să o folosească oricine din România. În momentul în care îţi faci con tai opţiunea să selectezi oraşul din care eşti şi centrul de tranfuzii unde donezi în mod constant. Dacă eu primesc notificări de la Bucureşti că aş avea nevoie de sânge acolo şi am utilizatori din Bucureşti, eu aş putea să le trimit notificări doar acestora”, a mai precizat coordonatorul campaniei.
Aceast site va funcţiona constant de acum încolo, însă şi campaniile de conştientizare ajută la obţinerea unei canităţi mai mari de sânge pentru spitale. Într-o zi obişnuită, la Centrul de trasnfuzii din Cluj vin 50 sau 60 de persoane, iar in timpul campaniilor numărul donatorilor poate creşte şi până la 150, mai spun iniţiatorii campaniei.