Alianţa Română a Universităţilor Tehnice s-a reunit la Cluj-Napoca

În perioada 4-6 mai 2017, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a găzduit întâlnirea rectorilor celor mai mari universităţi tehnice din ţară reunite în Alianţa Română a Universităţilor Tehnice (ARUT). Membrii fondatori ai acestei alianţe sunt Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi,  Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

În cadrul conferinţei de presă, reprezentanţii ARUT au formulat cu voce comună importanţa ingineriei şi necesitatea de a reda încrederea în această direcţie fundamentală în dezvoltarea viitoare a României. ”Educaţia în România se află în faţa unor mari provocări. Ca factori decizionali, rolul universităţilor ARUT este de a reda încrederea în inginerie”, a reiterat rectorul UTCN, Vasile Ţopa. Lipsa inginerilor este o problemă cu care se confruntă societatea românească, ceea ce reprezintă un semnal pentru a privi cu responsabilitate procesele care au loc în învăţământul românesc.  Cererea tot mai mare de ingineri pe piaţa muncii are la bază prezenţa marilor companii în centrele urbane dar şi exodul unui număr foarte mare de ingineri după anul 1989.

 

Temele pe care reprezentanţii ARUT le-au abordat în discuţiile care au avut loc, au vizat propuneri pentru noua Lege a Educaţiei; cercetarea în universităţile tehnice şi modul de implementare a facilităţilor fiscale pentru activităţi de cercetare-dezvoltare; modul de implementare a noilor standarde ARACIS; poziţionarea universităţilor tehnice faţă de criteriile/metodologiile posibile de clasificare a universităţilor şi ierarhizarea programelor de studiu, precum şi internaţionalizarea ARUT prin politici de aderare la reţele, asociaţii şi programe universitare europene.

 

ARUT îşi propune să reprezinte atât o platformă de colaborare pentru cele cinci universităţi cu profil tehnic din România, cât şi o voce comună, puternică şi permanent implicată în optimizarea politicilor din educaţie şi cercetare.

 

Misiunea principală a alianţei este aceea de a-şi aduce contribuţia la formarea forţei de muncă înalt specializate, cu viziunea mai amplă de a sprijini competitivitatea economiei româneşti şi de a prefigura direcţiile de dezvoltare a României de mîine.

 

Întâlnirea ARUT de la Cluj a fost una fructuoasă, mesajele comune şi concluziile reprezentanţilor celor cinci universităţi urmând a fi formulate ulterior.

Related posts

Leave a Comment