RFI: Formul şcolilor profesionale – Mai bine meseriaş angajat, decât şomer cu studii superioare

Piaţa forţei de muncă are nevoie de meseriaşi bine pregătiţi, dar încă există o reticenţă din partea părinţilor în a-şi orienta copiii spre învăţământul profesional. Oamenii de afaceri francofoni din Cluj au decis să încerce să schimbe această mentalitate şi să prezinte atât părinţilor, cât şi copiilor avantajele de a avea o meserie practică. Ei au organizat a doua ediţie a Forumului Şcolilor Profesionale, la Cluj, eveniment aflat sub egida Casei Regale a României.Organizatorii evenimentului dedicat şcolilor de meserii au pornit de la premisa că e mai bine să ai o meserie practică ce îţi adduce un venit sigur, decât să fii şomer cu studii superioare sau absolvent de facultate care face munci necalificate. De aceea, Clubul de Afaceri Francofon, pe scurt CFAC, împreună cu toate celelalte cluburi ale oamenilor de afaceri străini din Cluj au adunat la un loc, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar, ofertele şcolilor profesionale. În acest moment, 2.700 de elevi din judeţul Cluj se pregătesc la nivel de şcoală profesională, potrivit inspectorului şcolar general adjunct Mariana Pop. Ea spune că părinţii ar fi cei care nu îşi mai îndrumă copiii către meserii.

“Consilierea elevilor se face. Păcatul nostru, al întregii societăţi, este că părinţii nu sunt cei care sunt consiliaţi şi pentru că încă n-au ajuns la ideea că se poate ca acel copil al lor, indiferent de ce aptitudini are, să îşi aleagă drumul bun. Toată lumea merge pe ideea că trebuie să meargă la licee teoretice”, a declarat Mariana Pop, inspector şcolar general adjunct.

Oficialităţile locale prezente la deschiderea forulului au arătat că există o mare nevoie de forţă de muncă pregătită în şcoli profesionale la Cluj, mai ales că aici există parcuri industriale cu firme care au nevoie de mii de angajaţi competenţi, spune prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan.
“Nu se poate dezvolta o comunitate fără o şcoală profesională din domeniul producţiei. De aceea, şi Primăria, şi Consiliul Judeţean dezvoltă acele spaţii de producţie, parcurile industriale şi oamenii de afaceri vin aici pentru că deocamdată există forţă de muncă înalt calificată”, a spus prefectul de Cluj.

Oamenii de afaceri clujeni au decis să încerce să schimbe paradigma lipsei calificărilor practice, prin întâlnirea ofertei educaţionale cu cererea de forţă de muncă de pe piaţă. Preşedintele CFAC, Bogdan Herea, crede că procesul reabilitării meseriilor în ochii elevilor şi părinţilor este unul de lungă durată.
“Cred că ne va trebui între trei şi 10 ani ca să ne revenim la o stare cât de cât normală faţă de situaţia care era înainte de oprirea învăţământului tehnic. Ceea ce trebuie să face este să încercăm să apropiem firmele de liceele tehnice, altfel liceele o să producă elevi care nu sunt în linie cu ceea ce aşteptă firmele, vor avea o pregătire mai mult teoretică şi mai puţin practică şi o să trebuiască să aştepte încă alte şase luni până ca elevii să fie cu adevărat productivi”, a declarat Bogdan Herea.

În acest moment, 23 unităţi de învăţământ oferă calificare de şcoală profesională din judeţul Cluj, dintre care 11 în municipiul Cluj-Napoca. Acestea pun la dispoziţie, anul viitor şcolar aproape 1000 de locuri. Avantajele unei meserii sunt multiple, spun organizatorii forumului: un loc de muncă sigur, câştigarea timpurie a independenţei financiare sau şansa demarării unei afaceri pe cont propriu. Mai rămâne doar ca părinţii şi elevii să nu mai considere că absolvirea unei şcoli profesionale ar fi mai prejos decât o şcoală teoretică.

Related posts

Leave a Comment