Spitalul Clujana va avea Urgențele deschise permanent

Cluj-Napoca este primul oraș din România care va dubla Unitatea de Primire a Urgențelor create prin decizia Ministerului Sănătății de o structură finanțată de Consiliul Local. Noul Compartiment de Primire a Urgențelor va funcționa în cadrul Spitalului Municipal Clujana. Conducerea spitalului afirmă că acest compartiment este necesar deoarece va reduce la jumătate timpul de așteptare pentru pacienții care nu au urgențe vitale.În Cluj-Napoca funcționează în prezent două unități de primire a urgențelor, una destinată adulților, în cadrul Spitalului Clinic Județean, și alta destinată copiilor, în cadrul Spitalului Clinic de Copii. Însă, în multe situații, pacienții cu urgențe mai puțin grave trebuie să aștepte până când medicii preiau bolnavi cu urgențe vitale, precum victimele accidentelor rutiere. De aceea, în cadrul Spitalului Municipal Clujana va fi deschisă o nouă structură de primiri a urgențelor, care va funcționa 24 de ore din 24, spune directorul spitalului, Nicolae Constantea.

Funcționarea Compartimentului pentru Primiri Urgențe a devenit posibilă după ce spitalul a fost modernizat cu ajutorul unui proiect european și a altor investiții, în valoare totală de de 13 milioane de euro. De asemenea, funcționarea noului compartiment va presupune un efort suplimentar de patru milioane de lei pe an din partea bugetului local, a spus primarul Emil Boc.



”Dorim extinderea programului compartimentului de primire a urgenţelor din cadrul Spitalului Municipal, care funcţionează în prezent până la ora ora 15.00, la un program care să funcţioneze 24 de ore din 24 ore, după ce se vor face angajările necesare în condiţiile legii. Acest lucru înseamnă o suplimentare a bugetului Spitalului Municipal cu aproximativ 4 milioane de lei, faţă de cheltuielile anterioare pe care le avea. În 2016 pentru cheltuieli de funcţionare, spitalul are alocată deja suma de 11,5 milioane de lei, cu 2 milioane de lei mai mult decât a fost alocat anul trecut. În ceea ce priveşte proiectul european derulat, în proporţie de 90% a fost finalizată partea de modernizări a spitalului şi de dotări cu echipamente medicale. În condiţiile în care avem infrastructura necesară, management performant, medici profesionişti, cred că este de datoria noastră să ne gândim la funcţionarea acestui compartiment 24 de ore din 24 de ore şi ultimul şi cel mai important argument este viaţa clujenilor. Vom avea astfel nevoie de o suplimentare cu 69 de persoane a numărului de angajaţi ai Spitalului. La Cluj-Napoca vom avea şanse să salvăm şi mai multe vieţi printr-o intervenţie medicală în funcţie de nevoile pe care le are fiecare. Cu excepţia Ortopediei, a Neurochirurgiei şi a Chirurgiei cardiovasculare, toate celelalte urgenţe vor putea fi rezolate aici pentru că există aparatura necesară”, a declarat primarul Emil Boc.

Noul compartiment de urgență va funcționa la capacitate maximă din a doua jumătate a anului, după ce personalul medical va fi suplimentat cu 69 de posturi. Până atunci, urgențele vor fi primite zilnic până la ora 15.00.

Related posts

Leave a Comment