PNL și PSD Cluj ar putea face troc cu colegiul Steluței Cătăniciu

După ce deputatul PNL, Steluța Cătăniciu, a pierdut în prima instanță procesul intentat Agenției Naționale de Integritate, care a constatat că parlamentarul liberal s-ar fi aflat în conflict de interese în perioada în care era consilier local, pe plan local a început agitația politică. Diferitele partide se pregătesc pentru eventualele alegeri care ar putea urma dacă Steluța Cătăniciu va pierde și în recurs acțiunea intentată ANI, va rămâne fără mandat, iar colegiul parlamentar va fi declarat vacant.

Conform protocolului USL, acest colegiu ar trebui să revină liberalilor. În această situație, există doi prezumtivi candidați: consilierii județeni Mihai Szeplekan și Ioan Petran. Mihai Szeplekan a fost nevoit să renunțe la candidatura la alegerile parlamentare din 2012, după ce fusese lansat oficial pe Arena Națională. Colegiul din Gherla, în care a activat actualul președinte al Consiliului Județean, Horea Uioreanu, a revenit actualului deputat Radu Zlati. Acesta este unul dintre prietenii apropiați ai președintelui PNL, Crin Antonescu.

Mihai Szeplekan a candidat și împotriva actualului președinte interimar al PNL Cluj, Horea Uioreanu, iar calculele preliminare arătau că echipa lui Mihai Szeplekan câștigase alegerile în organizațiile locale, astfel că se prefigura victoria sa în alegerile interne. Însă aceste alegeri au fost anulate de conducerea centrală a PNL. Crin Antonescu i-a promis lui Mihai Szeplekan un colegiu vacant de deputat, iar unele surse din mediul politic arătau că el urma să primească acel colegiu de deputat rămas vacant după condamnarea la închisoare a lui Gigi Becali. Însă, în noul context, Mihai Szeplakan ar putea primi colegiul din Cluj. El este sprijinit și de viitoarea sa nașă, ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, precum și de nașul său, Rareș Mănescu, primar de sector în București.

Dacă, totuși, Mihai Szeplekan va primi un colegiu în București, cel mai bine plasat liberal pentru o candidatură în acest colegiu este președintele organizației municipale, consilierul județean Ioan Petran. El a candidat pentru Camera Deputaților în anul 2008, însă a fost înfrânt atunci de reprezentantul PDL, Petru Călian. Ioan Petran ar fi avut șansa unei revanșe, însă PNL a decis să cedeze colegiul său în favoarea PSD, care a desemnat-o pe Aurelia Cristea, ce a devenit deputat în anul 2012.

Mai există și un scenariu, vehiculat în mediile politice din Cluj. Este vorba de un schimb politic între PSD și PNL. Concret, PNL ar putea ceda acest colegiu în favoarea PSD, care ar urma să îl desemneze candidat pe actualul prefect, Ioan Gheorghe Vușcan, unul dintre oamenii forte din filiala clujeană a principalului partid de guvernare. În acest schimb, liberalii ar primi postul de prefect, iar actualul subprefect, Mihnea Iuoraș, ar deveni titularul acestui post. La rândul său, Mihnea Iuoraș a fost unul dintre liberalii care au renunțat la posibilitatea de a candida pentru un post de deputat, în favoarea secretarului general al PC Cluj, Leonard Horvath. În ipoteza în care Mihnea Iuoraș ar deveni prefect, postul de subprefect ar putea reveni fie PSD, fie PC. În prima variantă, unul dintre numele care ar putea ocupa acest post este fostul deputat, Mircia Giurgiu, care a candidat și a câștigat în anul 2012 alegerile într-un colegiu de senator, însă a pierdut mandatul la redistribuie. Mircia Giurgiu este, în prezent, consilier al ministrului pentru Dialog Social, Doina Pană. Surse din PSD spun că, inițial, premierul Victor Ponta intenționa să îi ofere lui Mircia Giurgiu un post de secretar de stat, însă nu a mai putut face acest lucru, astfel că numirea sa ca subprefect ar însemna și achitarea unei datorii de onoare față de fostul parlamentar. În ipoteza în care postul de subprefect ar reveni PC, acesta ar fi vizat de președintele executiv al organizației județene, Avram Gal, în prezent consilier al ministrului delegat pentru Diaspora, Cristian David.

Din partea PDL, cel mai probabil candidat în eventualitatea vacantării colegiului de deputat deținut de Steluța Cătăniciu pare să fie președintele organizației județene, Daniel Buda. El a deținut două mandate de deputat și este omul de încredere al fostului președinte al partidului, ex-premierul Emil Boc. Daniel Buda speră într-o revenire în forță a PDL la Cluj, după aproape doi ani în care orașul a fost condus de Emil Boc și, cu ajutorul primarului în funcție, să înfrângă USL.

Related posts

Leave a Comment