Boc: Vom circula în noiembrie pe Centura Vâlcele – Apahida

Premierul Emil Boc, care a vizitat azi șantierul Centurii Vâlcele – Apahida, le-a cerut constructorilor să devanseze termenul de finalizare a tronsoanelor 1 și 2 din centura de ocolire a orașului. Termenul prevăzut în contract pentru deschiderea circulației pe aceste tronsoane este 10 noiembrie, însă șeful Guvernului le-a solicitat constructorilor să încerce să finalizeze lucrările în data de 1 noiembrie.Șeful Guvernului a afirmat că preferă să rămână o marjă de 10 zile în interiorul termenului contractual, pentru ca angajații firmelor constructoare să nu poată invoca deteriorarea vremii, ca să nu termine lucrările la timp. Emil Boc a declarat că această centură este foarte importantă, deoarece va permite scoaterea traficului greu din oraș. El le-a răspuns și parlamentarilor Opoziției, care au afirmat că centura Vâlcele – Apahida este o soluție proastă, în condițiile în care ei ar fi preferat construirea centurii pe traseul vechiului drum roman, prin Aiton. Emil Boc a afirmat că o astfel de soluție nu ar fi făcut altceva decât să mute problemele cauzate de traficul greu din Cluj-Napoca în comunele care ar fi fost tranzitate de prezumtiva centură.
Centura Vâlcele – Apahida va avea o lungime de 24 de kilometri. Lucrările la această centură au început în anul 2006, dar în anul 2007 au fost întrerupte. Primul tronson al centurii, cel dintre zona aeroportului și Apahida, a fost dat în folosință în anul 2009. Inițial, centura rutieră ar fi urmat să coste circa 40 de milioane de euro. Însă, din cauza unor probleme provocate de alunecări de teren care au apărut pe Dealul Feleacului și care au necesitat lucrări speciale de consolidare, prețul centurii a urcat la 200 de milioane de euro.
Chiar dacă centura va fi deschisă traficului rutier în luna noiembrie, cale de un kilometru circulația va avea loc pe un drum provizoriu. Și asta pentru o porțiune din centură va fi finalizată abia în iunie 2012. Este vorba de lucrări dificile, pentru care Ministerul Transporturilor a decis să organizeze o licitație aparte. Valoarea maximă a acesteia ar urma să fie de 45 de milioane de lei, a spus șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri, Ion Pantelimon.

Related posts

Leave a Comment