FABCR, workshop pe tema cancerului intestinului gros


Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABCR) a organizat sâmbătă, la Predeal, un workshop, în cadrul campaniei de informare desfăşurată pe parcursul lunii Martie, vizând prevenirea, depistarea şi tratarea cancerului intestinului gros. Coordonatoarea proiectului este Mirela Vlad, PR Manager HNC – Healthcare communication.În cadrul workshop-ului au luat cuvântul Cezar Irimia, preşedintele FABC; dr. Adina Croitoru de la Institutul clinic Fundeni, departementul de Oncologie digestivă; şi dr. Dana Stănculeanu de la Institutul oncologic Bucureşti. În premieră, au fost prezenţi la workshop, şi doi pacienţi, supravieţuitori în lupta cu boala.
Potrivit statisticilor, cancerul intestinului gros se afla pe locul al II-lea în ceea ce priveşte frecvenţa celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe, manifestându-se cu precădere după varsta de 50 de ani. Depistat la timp, 90% dintre cei diagnosticaţi cu acest tip de cancer, se pot vindeca.
Iată câteva sfaturi, menite a preîntâmpina apariţia cancerului intestinului gros:
– respectaţi zilnic trei mese principale şi doua gustări
– nu serviţi ultima masă mai târziu de ora 19
– reduceţi consumul excesiv de cafea, în combinaţie cu tutunul
– consumaţi alimente bogate în fibre, cantitatea optimă fiind de 35 grame zilnic
– păstraţi echilibrul între durata muncii şi cea a odihnei
– evitaţi stresul şi servirea meselor în grabă
Astenia, anemia, pierderea în greutate, durerile abdominale, greaţa sau scaunele amestecate cu sânge pot fi simptome ale cancerului intestinului gros. În această situaţie, o ecografie abdominala poate depista boala în stadiu precoce.
Potrivit opiniei specialiştilor, chiar dacă simptomele amintite nu se manifestă, un simplu control medical, efectuat cel puţin o dată pe an, poate pune în evidenţă acest tip de cancer în fază incipientă, sporind şansele de vindecare în proporţie de 90%.

Related posts

Leave a Comment