
Jurnalistul clujean, Mihai Goţiu, şi-a lansat ieri, 6 decembrie, a treia carte din cariera sa. „Ora 20 Telejurnal” este o lucrare ce a apărut întâmplător, susţine autorul. Numai că şi „întâmplătorul” cochetează uneori cu destinul, iar ceea ce pare o simplă provocare poate fi punctul de plecare pentru o nouă carte.Copilot la Fân Fest
În vara acestui an, o prietenă dragă l-a rugat pe autor să o ajute să-şi amintească cum se conduce. Aceasta a acceptat provocarea, iar după câteva şedinţe de condus prin Cluj, au decis să meargă la Fân Fest. Mihai Goţiu în dreaptă, iar noul pilot în stânga. Rolurile aveau să se păstreze pe întreaga durată a evenimetului. În ultima zi a Festivalului, prozatorul Alexandru Vaculoschi, trebuia să ajungă la Abrud, iar cei doi s-au oferit să îl ducă, doar că de la prima destinaţie, s-a ajuns la Bran. „Cum eram copilot, am acceptat şi provocarea lui Sandu de a sta la o bere în Bran. Şi discutam la bere tot ceea ce nu am discutat în cele trei zile la Fân Fest, pentru că pe Sandu Vaculoschi era greu să-l întâlneşti. Mi-a spus că ei scot în Moldova, la Chişinău o revistă foarte interesantă, intitulată „La plic”, cu sprijinul Institutului Cultural Român şi că ideea e de a scoate şi cărţi de proză împreună cu revista” a povestit autorul în timpul lansării de carte ce a avut loc în Social Club Origine. Cartea a apărut în numărul cinci al revistei, la două luni de la discuţia cu pricina, autorul, însă a ajuns în posesia ei, după ceva timp, când o persoană binevoitoare a adus revista, împreună cu cartea, în România.
„A apărut din întâmplare, dar nu e întâmplătoare”
Când a adunat cele şase proze care alcătuiesc cuprinsul cărţii, Mihai Goţiu nu s-a gândit la ceva anume, dar după ce a recitit conţinutul viitorei lucrări şi-a dat seama că aceste rânduri redau 30 de ani din viaţa personajului Mihai Goţiu şi nu a autorului. De asemenea, conţine amintiri despre prietenii din copilărie, precum şi alte persoane dragi.
Titlul cărţii este dat de numele unei poveşti „Ora 20 Telejurnal”, în care este vorba de trăirii revoluţiei în direct: „Pe de o parte revoluţia se desfăşoară undeva la Timişoara şi apoi la Bucureşti, dar într-un sat personajul, autorul îşi trăieşte propria revoluţie sexuală”, relatează acesta.
Cartea a strâns în paginile sale şi fragmente dintr-un roman în lucru şi anume, „Morminte în mişcare”, roman ce a apărut în foileton, în „Ziarul de duminica”, dar şi în străinătate, în reviste şi antologii din Italia, Ungaria şi Cehia, Republica Moldova. Autorul speră că acesta va apărea în forma finală, anul viitor la noi în ţară. Romanul este inspirat de ceea ce se întâmplă la Roşia Montană, subiect investigat de jurnalist timp de opt ani.
Lectura publică- fenomen rar
După ce a prezentat noua sa carte, Mihai Goţiu a trecut la prezentarea propriu-zisă, adică a adus în atenţia publicului fragmente din lucrarea sa. „Este o provocare, doarece de obicei autorii, poeţi sau prozatori nu au curajul să iasă cu scrierile lor în public sau fac acest lucru în cadru formal, subvenţionat sau nu de diferite instituţii publice. Noi (n.r. Ioan Mureşan este un alt prozator care practică lectura publică) încercăm să dovedim că se poate face dintr-o lectură publică un eveniment de ieşit într-o seară în oraş”, a declarat cel care ieri, odată cu lansarea cărţii, şi-a sărbătorit ziua de naştere.
Lansarea de ieri seară a fost singurul prilej în care doritorii au putut achiziţiona „Ora 20 Telejurnal”. Celor care nu au fost prezenţi le oferim un scurt pasaj din „Morminte în mişcare”:
„Acuma însă alta era problema: unde să-l îngroape pe omul nostru? Într-unul dintre actualele cimitire ale satului, de unde, în doi, trei ani, cel mult, să fie scos şi mutat în cimitirul viitoarei localităţi, cel pe care a tot promis Compania să-l construiască pentru a-i muta pe localnici, ori să-l ducă direct în acel viitor cimitir? Cei mai mulţi au zis, logic şi normal, să-l îngroape în viitorul cimitir . Înţelegi ce înseamnă asta? Dintr-un sat care moare, primii care se mută sunt morţii…”