Budapesta interzice Ziua Națională a României!

Un nou scandal diplomatic a izbucnit după ce autoritățile maghiare au decis să retragă autorizația acordată Institutului Cultural Român de a organiza o recepție de Ziua Națională a României în sălile Teatrului Național. Decizia autoritățile maghiare a fost acompaniată de declarații iritate ale politicienilor extremiști din partidele FIDESZ, aflat la guvernare, și Jobbik, aflat în Opoziție.Reprezentanții Institutului Cultural Român din Budapesta au închiriat Teatrul Național din Budapesta, unde ar fi urmat să fie organizat, în seara de 30 noiembrie, un concert cu muzică semnată de George Enescu și Bela Bartok, tocmai pentru a sublinia reconcilierea istorică româno-maghiară. Însă politicienii de extrema dreaptă din partidul fascist Jobbik și din cel populist FIDESZ au reacționat cu vehemență. Reprezentanții Jobbik l-au acuzat de trădare pe directorul Teatrului Național din Budapesta, Robert Alfoldi. De asemenea, reprezentanții Jobbik au spus că directorul teatrului ar patrona un act antimaghiar, în condițiile în care Ziua Națională a României celebrează Unirea Transilvaniei cu România. La rândul lor, politicienii din FIDESZ au cerut Guvernului să înceapă o anchetă care să stabilească cum de Teatrul Național, ca instituție publică, a acceptat propunerea Institutului Cultural Român din Budapesta.
Directorul Teatrului Național, Robert Alfoldi, și-a cerut scuze și a spus că nu a dorit să lezeze sentimentele patriotice ale maghiarilor. El a retras autorizația acordată Institutului Cultural Român.
Ministrul de Externe al României, Tedor Banconschi, a încercat să minimalizeze incidentul. ”Sigur că, de teama unor reacții extremiste, acest spectacol al normalității a fost suspendat. Regret. Sper ca spiritul reconcilierii româno-maghiare să se manifeste oriunde în alte parte, și la noi, și la vecinii noștri”, a spus ministrul de Externe, aflat în vizită la Cluj.
Pe de altă parte, interzicerea seratei de 1 Decembrie la Budapesta a stârnit consternare în Transilvania. O serie de intelectuali maghiar consideră că gestul autorităților de la Budapesta este păgubitor pentru maghiarii ardeleni, care ar avea de suferit dacă autoritățile române ar reacționa cu aceeași unitate de măsură și ar interzice manifestările de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, pe motiv că, în 1848, maghiarii s-au luptat cu românii. De asemenea, o serie de intelectuali români și maghiari, care au militat de-a lungul anilor pentru reconcilierea dintre cele două popoare, au dezaprobat reacția autorităților din Budapesta. Printre cei care și-au manifestat dezacordul se numără viceprimarul din Cluj, Attila Laszlo, jurnalistul Sabin Gherman ori fostul ambasador Smaranda Enache, copreședintele Ligii Pro Europa din Târgu-Mureș.

Related posts

Leave a Comment