90% din veniturile lunare ale românilor se duc pe mâncare, utilităţi şi taxe

Aproape 90% din banii câştigaţi în ultimele 3 luni ale anului trecut au fost cheltuiţi pe mâncare, medicamente, impozite şi utilităţi. Conform Institutului Naţional de Statistică, o familie a mai rămas cu 247 de lei pe lună, după ce şi-a plătit datoriile şi şi-a asigurat masa zilnică.Datele mai arată că românii care trăiesc la oraş au cheltuit mai mult pe mâncare decât cei care trăiesc în mediul rural.
În ultimele 3 luni din 2009, veniturile lunare medii ale unei familii au fost de 2390 de lei, iar cheltuielile au fost de 2143 de lei, conform INS.
Principala sursă de venituri a românilor a fost salariul. La acesta s-au mai adăugat veniturile din prestaţii sociale, cum ar fi şomajul, indemnizaţia de creştere a copilului, pensia sau concediul de boală.
Persoanele din mediul urban au câştigat însă mai bine decât cei din mediul rural. Asta pentru că la ţară, principala sursă de venituri este producţia agricolă. Românii au cheltuit cei mai mulţi bani pe alimente, servicii, utilităţi, taxe şi impozite, dar şi pe medicamente. Aceste cheltuieli sunt cu 444 de lei mai mari în mediul urban decât în cel rural.
Explicaţia este că cei care trăiesc la ţară îşi asigură aproape jumătate din consum din resurse proprii.

Related posts

Leave a Comment